Кристиан Вигенин е избран за вицепрезидент на Парламентарната асамблея на ОССЕ

За пръв път в 27-годишната история на организацията, българин застава на поста вицепрезидент

В последния ден на Годишната си сесия в Берлин Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа избра президент и четирима вицепрезиденти. За пръв път в 27-годишната история на организацията, българин застава на поста вицепрезидент. С убедителен резултат, народният представител Кристиан Вигенин спечели 3-годишен мандат в Асамблеята, която обединява парламентите на 57 държави от три континента и представлява близо 1 милиард жители на планетата.

"Радвам се, че получих силната подкрепа както на моята политическа група, така и на делегати от различни държави и политически тенденции. Приемам този избор с голяма отговорност, защото ОССЕ и нейната Парламентарна асамблея имат реални механизми да насърчават нарушения напоследък диалог между Изтока и Запада и да допринасят за мира и сигурността в света.", заяви Вигенин след избора и добави "Колегите знаят, че в работата си отстоявам принципи, но и търся компромиси и съгласие, затова ценя високо, че сред вносителите на кандидатурата ми бяха депутати от държави, които иначе имат остри противоречия помежду си. Искам да отбележа и подкрепата на цялата българска делегация - политическите различия в София не трябва да ни пречат да работим заедно на полето на международните отношения в интерес на България."

Ден по-рано Постояният комитет по политика и сигурност одобри с огромно мнозинство (50 гласа "за" и  5 "против") подготвената от Вигенин резолюция, с която той припомня поетите от ОССЕ и нейните страни-участнички ангажименти в областта на сигурността и подчертава ролята на парламентите за тяхното изпълнение.

Президент за още една година ще бъде Георг Церетели (Грузия), а останалите избрани днес вицепрезиденти са Питър Боунес (Великобритания), Паскал Ализар (Франция) и Кари Хенриксен (Норвегия).