Иван Иванов: Отговорността за оставката на Султанка Петрова е на премиера, който определя заместниците на своите министри

Юли 11, 2018 Новини БСП 0 281

11.07.2018 г.

„Искаме оставката на зам. -социалния министър Султанка Петрова заради случилата се човешка трагедия с  охранителя на новата сграда на Народното събрание. Някой трябва да понесе отговорност. Няма как да пренебрегнем конфликта на интереси - връзката между охранителната фирма и г-жа Петрова. Отговорност за назначенията в управляващата коалиция носи министър-председателят.” Това каза пред БТВ народният представител от ПГ на „БСП за България” Иван Иванов. „Обединените патриоти бяха казали, че ще се борят срещу „калинките” във властта, а тук имаме емблематичен случай. Това е представителна извадка за начина, по който се управлява държавата. Отговорността за това е на премиера, който определя заместниците на своите министри”, добави той. Иванов обясни, че случаят ще се гледа от Главна инспекция по труда, но тъй като Петрова е зам.-социален министър, не изключи да се повлие на разследването. „В една от най-охраняваните сгради в България – Народното събрание, охраната се извършва от представители на МВР и Национална служба охрана, кому е нужно да бъде наемана частна охранителна фирма, какво точно пази и поставят ли се под съмнение действията на МВР и НСО?”, попита народният представител. Иван Иванов добави, че от „Обединени патриоти” трябва да изтеглят своя зам.-министър, за да не пада върху тях петно.

По повод българското европредседателство, Иванов припомни, че оценката на БСП по отношение на техническата част е добра, но резултатът не е видим. „Трите „К”, които г-жа Павлова заложи в началото, като символ на нашето председателство, а именно – консенсус, конкурентоспособност и кохезия, на практика, не се виждат. Кое е консенсусното в момента в ЕС? Българските превозвачи бяха ударени, за каква конкурентоспособност говорим? Нашите селскостопански производители ще продължат да търпят негативи от по-малкото средства”, даде примери Иван Иванов.