Ивелин Николов: Управляващите мерят с двоен аршин при осъществяване на контролни действия към българските общини

„Очевидно е, че управляващите мерят с двоен аршин при осъществяването на контролни дейности върху общините в България

„Очевидно е, че управляващите мерят с двоен аршин при осъществяването на контролни дейности върху общините в България. През последните месеци са извършени стотици проверки, но нито една от тях не е на община управлявана от ГЕРБ. С тези репресивни мерки те „връзват ръцете" на общини управлявани от БСП", това заяви на пресконференцияв Габрово  Народният предствител от Коалиция за България Ивелин  Николов. Повод за неговите думи беше провелата се през почивните дни среща на  представители на местната власт от БСП в Сандански.  „Кметовете и общински съветници от БСП са истински притеснени  за бъдещето на българските общини,  забавянето на  антикризисните мерки на  правителството може да бъде фатално за тях второто полугодие. Нито едно от предизборните обещания на ГЕРБ не са изпълнени към момента. Абсолютно и крайно  наложително е да има промени в данъчното законодателство по отношение на общините." 

Според участника в срещата общинския съветник от БСП Диан Русанов, ако приходите в общинския бюджет продължават да намаляват съвсем скоро общината няма да има способността да изпълнява  ангажиментите си  към гражданите си, а това както знаем е тяхно основно задължение.

„Правителството е длъжник на общините в България, по  отношение на еврофодовете.За да се стимулира работата им са необходими няколко конкретни мерки, а именно:

1.     Инжектиране на  свежи  пари от държавата във фонд „ФЛАГ"

2.     Поемане от държавата на ДДС по евроипроекти и най - вече по   програмите за развитие на селските райони.

3.     Необходимое е ускорено  отваряне  на мерки по  оеративни програми

4.     Повишаване  на административния капацитет.

Ако не се предприемат тези мерки в края на годината общините ще имат много сериозни проблеми." Заяви Председателят на БСП  - Габрово Николай Григоров.