Атанас Зафиров: Цялата власт е изтъкана от зависимости- разкриват се всеки ден

Юли 10, 2018 Новини БСП в медиите 0 564

10.07.2018 г.

„Цялата власт е изтъкана от зависимости-  разкриват се  всеки ден. Жалко е, че трагичен инцидент стана повод за осветляването на конфликт на интереси и срастване на пари и власт“. Това заяви Атанас Зафиров, член на ИБ на БСП, пред БНР по повод исканата оставка на зам.-министър Султанка Петрова. Зафиров припомни, че БСП е изпратила писмо-обръщение към лидерите на Обединени патриоти, в което настоява да отговорят- дали ще продължат да толерират подобен конфликт на интереси. „Г-н Симеонов многократно е говорил в публичното пространство против калинките, които станаха синоним на управлението на ГЕРБ. Борисов каза, че председателството е свършило и повече няма да мълчат. По този начин ли ГЕРБ ще изпълнява предизборните си обещания, в които се говореше за морал и пресичане на подобни практики? Това управление има ли намерение да се бори с корупцията?“, попита Зафиров. Той зададе и въпроса-дали е нормално, в името на някакво коалиционно единство, такива случаи на шуробаджанащина да продължават да съществуват. Социалистът подчерта, че Султанка Петрова не е случайна – тя беше народен представител в предишно Народно събрание.

Атанас Зафиров заяви, че нашите европейски партньори не са слепи за това- какво се случва в България. „Една от основните причини страната ни все още да не е в Шенген е точно корупцията. Ако беше само този случай, можеше да бъде причислено към характерни особености на даден човек или политик. Но това е система на управление“, категоричен е той.

По повод европредседателството, Зафиров е на мнение, че то е било еднопартийно занимание, белязано с отстъпление от основни европейски права и ценности. Той го определи като „красива опаковка – празно съдържание“. По неговите думи интересите на България и на европейците са останали на заден план. „С какво може да се похвали това председателство? От четири предварително заявени приоритета, на практика беше придвижен само един – Западните Балкани, но и там сме свидетели на липса на перспектива“, коментира той. Атанас Зафиров допълни, че няма напредък по тема сигурност, миграция, социална политика, особено за младите хора. „ЕС, след българското председателство, е по-разделен от всякога“, каза още той.