Гьоков: Промените в Закона за интеграция на хората с увреждания не целят решаване на проблема, а овладяване на напрежението

Държавата носи отговорност за хората с увреждания и няма право да прави законодателство на парче

„Промените в Закона за интеграция на хората с увреждания не целят решаване на проблема им, а овладяване на напрежението“. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков от парламентарната трибуна. Той обясни, че тези промени се налагат заради създалата се ситуация след окончателно решение на Върховния административен съд, което прави невъзможно изплащането на т.нар. интеграционни добавки, които са един от основните инструменти за социална интеграция на хората с увреждания. Гьоков посочи, че такива добавки, които са основни плащания по този закон, се получават от около 500 хиляди лица с увреждания. Народният представител подчерта, че щом в българския съд има неразбиране на логиката на този закон, означава, че тя не е правилна. По думите му отмяната на разпоредби от правилника означава, че ще се прекъсне плащането на интеграционни плащания. „Това ще предизвика напрежение в и без това незавидното положение на хората с увреждания“, допълни Гьоков. „Може да оправдаете тази промяна и тези предложения с това, че в момента има работна група, която подготвя нов закон, което прави едни такива мерки временни. От никаква друга гледна точка няма оправдание“, категоричен е Георги Гьоков. Той заяви, че държавата носи отговорност за обществените отношения на хората с увреждания и няма право да прави законодателство на парче и за запълване на дупки. Народният представител е на мнение, че в следващата бюджетна година трябва да се променят неадекватните размери на общата добавка.  „Казвам всичко това, не да се заяждам с вносителите, а по-скоро да обърна внимание на тези, които разработват новия закон“, посочи народният представител. Георги Гьоков подчерта, че ще подкрепи предложението, не защото се прави нещо читаво с тази поправка, а за да не се оставят тези хора без добавки.

Михаил Христов: С този закон няма да се направи нищо, освен да не се спрат 35-40 лв интеграционни добавки

„С този закон почти няма да се направи нищо, освен да не се спрат интеграционните добавки, чийто размер е около 35-40 лв“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Михаил Христов. Той обясни, че един човек със 100% увреждане взима около 250-260 лв. пенсия с добавките. „Прагът на бедност в България е 321 лв. Това означава, че милиони хора в България са бедни. Политиката на една страна се определя по отношението към хората с увреждания“, допълни той. Според Христов майките, които протестират пред парламента, ще продължават да седят там, защото този закон няма да реши проблемите им.