Елена Йончева: Едната от турските фирми, която иска да вземе летище „София” строи най-голямото летище в света. Нормално е да се опитва да подчини конкуренцията

Юли 06, 2018 Новини БСП в медиите 0 1348

Чуждестранните инвестиции по време на управлението на Борисов са намалели с 1000%

„Това, че стартирането на концесията за летище „София” се гледа на закрито заседание на МС и не се дава никаква информация, показва, че се крие нещо.  През март, миналата година служебното правителство спира концесията на летище „София” с аргументите, че то представлява част от националната сигурност и концесията не отговаря на интересите на България”. Това каза говорителят на ПГ на „БСП за България” Елена Йончева пред БТВ. Тя добави, че левицата не  казва, че е лошо турска фирма да вземе на концесия летище „София”. „Едната от турските фирми, която иска да е концесионер, строи най-голямото летище в света и то не къде да е, а в Истанбул. Нормално е да се опитва да подчини конкуренцията.  Световната практика е да подчиняваш своя конкурент и да създаваш такива условия, че да нямаш конкуренция в региона”, обясни Йончева.

Тя добави, че  живеем в период, в който има проблеми с бежанците и тероризма, и това не е политическата ситуация от преди 12 години, когато на концесия са дадени летищата във Варна и Бургас. „Софийското летище е печелившо, за миналата година има печалба над 11 млн. лв, а приходите са над 148 млн. лв. Всяка година потокът на пътници и печалбата се увеличават. Летището има изградена инфраструктура”, обясни Йончева. Тя попита, защо ни е да даваме на концесия нещо печелившо.

 „ГЕРБ продължават да приемат лобистки закони, като този за бездимните цигари”, коментира още Елена Йончева. Тя добави, че да увеличаваш акциза на една стока в средата на годината е необяснимо и неприемливо. „Дава се много лош знак на чуждестранните инвеститори. Чуждестранните инвестиции по време на управлението на Борисов са намалели с 1000%. Последният доклад на Светованата банка също казва, че бизнес средата се влошава”, обясни още тя.  

„Г-жа Меркел представи на премиера Борисов сметката за бежанците, а тя е 60 000 мигранти, които са пропуснати през българската граница и трябва да бъдат върнати тук”, каза още народният представител.  Тя добави, че в тази бройка влизат и хората, преминали на територията на България и през последната една година, когато, по думите на премиера, имаме нула мигранти по границата и всеки, когото хванем, го връщаме в Турция. Йончева заяви, че истината в един момент ще излезе наяве и ще разберем какво става по границата. „Няма вариант да спрем връщането на тези мигранти, защото по време на европредседателството не се чу да настояваме за промяна на Дъблинското споразумение”, каза още Елена Йончева. Тя бе категорична, че по време на европредседателството не са поставени теми, които засягат националния ни интерес. „Виждахме само прегръдки, целувки  и ПР акции, а на практика това, което беше в интерес на България, го нямаше”, коментира тя. Йончева добави, че сме се справили се с логистиката на европредседателството. „Нито една кола с еврочиновник не угасна, както каза премиера, сложихме нови плочки пред НДК и го ремонтирахме- няма държава, която не се е справила  с това”, каза още народният представител. "Но какво ни донесе това? Имаме ли по-голям шанс за Шенген и Еврозоната ?”,  попита  тя.