Филип Попов за КЕВР: Трябва да прекратим правомощията на Иван Иванов. Той недопустимо наруши служебните си задължения

5.07.2018

„Иван Иванов недопустимо наруши служебните си задължения и трябва предсрочно да прекратим пълномощията му като член и председател на КЕВР”. Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България” Филип Попов при представянето на предложението на левицата в пленарна зала. Той подчерта, че  с промените в Закона за енергетиката от април месец, тази година, в компетентност и като правомощие на Комисията за енергийно и водно регулиране, изрично се възлага разрешаването на действия по разпореждане с дялове и акции, представляващи повече от 20 на сто от капитала на търговски дружества, които осъществяват лицензионна дейност по пренос и разпределение на електрическа, топлинна енергия или газ, с оглед гарантиране сигурността на доставките, защитата на националната сигурност и обществения ред. Депутатът припомни, че          при обсъждането на Доклада за дейността на КЕВР за 2017 г. Иван Иванов, е тълкувал промените, приети от НС, като „бланкетен текст“, който „не отговаря на няколко основни неща“. „Извън това определение, от тълкуването на г-н Иван Иванов става ясно, че той няма намерение да спазва и да изпълнява закона”, заяви той.

Филип Попов бе категоричен, че КЕВР е органът, който регулира дейността в енергетиката и във водоснабдяването и като такъв той не тълкува, а изпълнява закона. „Законът за нормативните актове определя кой тълкува законите. И КЕВР, в т.ч. и нейният председател, не са сред онези, които правят това”, подчерта социалистът.   Според него действия в посока „тълкуване“ на норма на закон  и особено в опит да се даде обяснение- защо не се изпълнява възложено с нея правомощие, е поведение, недопустимо за член или председател на който и да е държавен орган. „Действията на Иван Иванов, без съмнение, представляват тежко нарушение на служебните задължения по смисъла на чл. 12б, т. 5 от Закона за енергетиката”, обясни той.

 Жельо Бойчев: КЕВР има достатъчно правомощия да поиска информация за сделката с ЧЕЗ

„КЕВР, съгласно разпоредбите на закона, има достатъчно правомощия да сезира и да поиска съответната информация за сделката с ЧЕЗ“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев. Той подчерта, че по този въпрос с председателя на Комисията са имали многократна кореспонденция. „По никакъв начин, ние не приемаме твърденията на Комисията, че няма право и основания да се намеси в разпореждането с активите на електроразпределителните дружества в България. За да продадеш трафопост е необходимо разрешение на Комисията, а да продадеш цялото дружество – Комисията не се намесва, защото това не било в обхвата на нейната дейност“, обясни той. По неговите думи законът е дал правомощия на Комисията именно, за да гарантира обществения интерес. Според него голямата роля на регулатора абсолютно се обезсмисля, защото трето лице може да стане собственик на тези дружества, без да имат никакво участие в процеса. „Вярвам в независимостта на българските регулатори, но тя не трябва да се поставя над закона“, каза още Бойчев.

 Атанас Костадинов: Когато независима институция каже, че няма да изпълнява закон, дава лош сигнал към държавните структури

„Когато независима институция каже в парламента, че няма да изпълнява закон, защото той не е съвършен, това дава модел на действия на другите държавни структури- че НС не струва нищо и няма нужда да спазват законите”, заяви народният представител от левицата Атанас Костадинов. По думите му независимите комисии, като КЕВР, трябва да имат начин на действие, който не зависи от никой и една по-активна позиция по всеки един казус. „В казуса с ЧЕЗ и Гинка Върбакова има десетки основания да кажем, че публичният   и национален интерес е нарушен, дори и по старото законодателство”, каза още Атанас Костадинов.