Николай Тишев: Предложението за увеличение на акциза за бездимните цигари е изключително лобистко

Юли 04, 2018 Новини БСП в медиите 0 941

4.07.2018

„Оттеглянето на акциза за бездимните цигари от страна на премиера не ме учудва, защото това е напълно в негов стил. Предложението за увеличение на акциза е изключително лобистко“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Николай Тишев пред БГ Он Еър. Той припомни, че когато народни представители от БСП са предлагали да се отмени някоя данъчна ставка, за да се облекчат хората, управляващите са отказвали с аргументи, че промени не се правят по средата на годината. „Сега се добавя нова данъчна ставка, а тези аргументи изчезнаха и се иска бърза промяна на акцизи. Къде е становището на Министерство на финансите, за да се иска промяна на акциза?“, попита Тишев. Той коментира, че най-вероятно  законопроектът ще бъде вкаран в парламента, в края на годината, когато се обсъжда новият бюджет.  Тишев  добави, че този вид цигари са по-безвредни от традиционните и с това предложение управляващите наказват хората, които ползват по-безвредния продукт. „Ние сме против това предложение“, категоричен бе народният представител.

Николай Тишев коментира още, че България е загубила много време, за да защити своите транспортни фирми, тъй като дискусиите по Пакета за мобилност вървят от една година. Той припомни, че се е наложило ПГ на „БСП за България“ да направи декларация в парламента и да предложи решение, за да излезе българското правителство с позиция. „Това, че вземането на решенията се отлага от ЕП не решава проблема, защото те рано или късно отново ще влязат за разглеждане“, каза още народният представител. Той обясни, че в България, в транспортния бранш са заети над 190 000 души и това е един от най-големите отрасли на икономиката.  „Франция и Германия защитават своите фирми, защото българските превозвачи са силна конкуренция. Българското правителство също трябва да защити техния интерес, защото това са 190 000 семейства“, заяви Николай Тишев. Той припомни, че една от основните ценности на ЕС е свободното движение на хора и стоки, а с Пакета за мобилност това се нарушава.

„Изразеното от президента мнение за българското европредседателство е обективно, защото тези 6 месеца бяха използвани от Борисов и ГЕРБ, за да покажат, че те са значими в Европа“, категоричен бе Николай Тишев. Той каза още, че по време на българското европредседателство пред останалите страни-членки не е поставен нито един значим национален проблем. Той добави, че по приоритета във външната ни политика – Западните Балкани също няма развитие. „Не е висш пилотаж в политиката да посрещаш и изпращаш гости в София, каквато всъщност бе функцията на управляващите през изминалите 6 месеца“, заяви Николай Тишев.