проф. Румен Гечев: Здравето на българските граждани е по-скъпо от бюджета

Юли 04, 2018 Новини БСП в медиите 0 966

Георги Търновалийски: Увеличаването на цените на тютюневите изделия ще доведе до увеличаване на контрабандата, а не на приходите

проф. Румен Гечев: Здравето на българските граждани е по-скъпо от бюджета

"Здравето на българските граждани е по-скъпо от бюджета". Това заяви пред bTV народният представител от ПГ на "БСП за България" проф. Румен Гечев по повод предлаганите от управляващите промени за увеличаване на акциза на бездимните тютюневи изделия. По думите му подобни мерки имат два ефекта - единият е за пълнене на бюджета, но вторият е за промяна на поведението. "Стоките, които са опасни за здравето, са с по-висок акциз. 15 млн. лв, които управляващите искат да добавят към бюджета не са по-важни от здравето на хората", категоричен бе той и подчерта, че за тези допълнителни средства в бюджета никой не е сметнал колко са разходите от влошено здраве, болнични и смърт.

Проф. Гечев обясни, че ЕС прави проучване до началото на септември преди да вземе решение за тези изделия. "Поради какви причини, ние два месеца преди това, променяме закон, приет едва преди 8 месеца?", попита той.  Социалистът обясни, че чл. 12 от Закона за публичните финанси гласи, че промени в данъчното законодателство касаят следващата календарна година, а според Правилника за дейността на НС- всяка законодателна промяна трябва да има подробни разчети. "Разчетите от преди 8 месеца са грешни, твърдим че и тези сега са грешни", заяви проф. Румен Гечев.

Георги Търновалийски: Увеличаването на цените на тютюневите изделия ще доведе до увеличаване на контрабандата, а не на приходите 

"БСП няма да подкрепи увеличаването на акциза на тютюневите изделия. Те са по-безвредни и затова преди 8 месеца подкрепихме намалената ставка на акциза", заяви пред Нова телевизия депутатът от левицата Георги Търновалийски. Той подчерта, че 50 000 българи са вложили по 100 лв. за закупуване на тютюнево изделие, с цел да предпазят здравето си. "От ГЕРБ с лека ръка отхвърлят здравето на тези граждани и решават, че 15 млн. лв. са по-важни от тях. "Увеличаването на цените ще доведе и до увеличаване на контрабандата, защото в съседните страни тютюневите изделия са с по-ниски цени и приходите няма да се увеличат", изтъкна той.

По думите на Търновалийски нито е времето, нито е начинът да се правят промени. Той подчерта, че те се правят в нарушение на чл. 16 от Закона за публичните финанси - преди да бъде приет закона за държавния бюджет, се правят промени в структурата на данъците.

За начина, по който се правят поправките той заяви: "Не може една група народни представители, да се събуди една сутрин и да реши, че са малко приходите. Има Министерство на финансите, трябва да има анализ и последваща оценка на въздействието".