Безработицата се превръща в огромен проблем за българските общини

Загрижени сме за положението на българските общини, за тяхното икономическо състояние в резултат на кризата и за конфронтационната среда, в която работят

Загрижени сме за положението на българските общини, за тяхното икономическо състояние в резултат на кризата и за конфронтационната среда, в която работят. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев след края на Националното съвещание на партията с представители на БСП в местната власт. По време на двудневния форум участниците обсъдиха общинските бюджети, способността на общините да изпълняват ангажиментите си към гражданите, работата с европейските фондове.

„Анализът ни по отношение на бюджетите е много тревожен", заяви Сергей Станишев. Той отбеляза, че собствените приходи на общините намаляват. Едновременно с това държавната субсидия е с 200 млн.лв. по- малко в сравнение с 2009г. В резултат на това се очаква към средата на годината общините да влязат в структурен дефицит от около 600 млн.лв. Те ще бъдат неспособни да изпълняват свои основни местни дейности. Ще бъдат затруднени в социалните си ангажименти към детските градини и в политиките си в подкрепа на безработните. Кметът на Перник Росица Янакиева заяви, че броят на общините в структурен дефицит е 130. Тя сподели, че все повече хора се обръщат към общината с молба за помощ в търсене на работа.

Сергей Станишев беше категоричен, че е необходима промяна на отношението на управляващите спрямо местната власт. По думите му в момента върви процес на централизация. Едновременно с това централната власт прехвърля ангажименти на местната власт, в това число и по отношение на безработицата. „Безработицата се превръща в огромен проблем", предупреди лидерът на БСП. Станишев изтъкна, че тя се е повишила два пъти за последната година.   

Представителите на БСП в местната власт се обръщат към управляващите с конкретни предложения за преодоляване на проблемите на общините. Социалистите предлагат да бъдат преразпределени приходите от ДДФЛ като правителството предостави на общинските бюджети дял от тях. Сергей Станишев напомни, че това е следизборно обещание лично на Бойко Борисов, който заяви преди време, че 50% от данъка ще отива в местната власт. „Очакваме ако има последователност, това да се изпълни", отбеляза лидерът на БСП.  

Според Сергей Станишев внушенията, че парите от европейските фондове са осигурени на местната власт, не отговарят на реалната ситуация. По думите му държавата прехвърля отговорността по финансирането на проектите по европейските фондове на общините, които обаче нямат приходи и дори не могат да осигурят мостовото финансиране. Лидерът на БСП отбеляза, че е забавена и работата по Фонда ФЛАГ, създаден от предишното правителство за общините. Остро стои и въпросът за ДДС по отношение на ОП Околна среда и Програмата за развитие на селските райони. „Правителството спешно трябва да вземе решение, ако иска тези средства да бъдат усвоявани", заяви Станишев. Той отбеляза, че има идея представители на левицата в местната власт да заминат за Брюксел, където да информират ЕК за проблемите, с които се сблъскват в работата си с еврофондовете и финансирането.

„Не приемаме политическия натиск, който систематично се оказва върху кметовете", категоричен беше Станишев. По думите му няма община, в която едновременно да не текат няколко десетки проверки. Лидерът на БСП заяви, че контрол е необходим, но той трябва да бъде принципен, а не селективен. Председателят на социалистите коментира, че работата на администрацията е блокирана. „Никой не смее да поеме никаква отговорност. Всички се страхуват. Хората в администрацията се шегуват, че всеки подпис е крачка към затвора", отбеляза Станишев.  

Според лидера на БСП управляващите се стремят към служебна победа на следващите избори през 2011г. Той приветства високия дух, който демонстрират кметовете от левицата. „Те разбират, че са подложени на натиск. Но въпреки това един от тях отбеляза - на всяка пожарна й свършва водата", заяви Станишев. За това говорят и резултатите от провелите се вчера частични местни избори и победата на кандидата за кмет на левицата в Ковачевци. Новоизбраният кмет Васил Станимиров заяви, че това е знакова победа и символ за движението на БСП нагоре. Сергей Станишев коментира, че провелото се съвещание е първата стъпка на БСП към подготовката за предстоящите местни избори.