Корнелия Нинова в Гърция: Образованието е един от начините да се преодолеят кризите, които заливат света

Юли 02, 2018 Новини БСП 0 238

2.07.2018 г.

В Двореца на рицарите, в средновековния град Родос беше открит международният Сими симпозиум. Той се провежда от 20 години, като в него участват водещи интелектуалци, политици, дипломати, нобелови лауреати, историци, лидери на мнение. “За мен е чест, че съм поканена,като българка, на Сими симпозиума. Това е нещо много различно от всички международни форуми, в които съм участвала. Тук присъстват естествени авторитети и водачи на обществено мнение от четири континента. Темите за разговори помежду ни са:  борба с неравенствата, здраве ,имиграция, "нова визия за Балканите”; приключване на войната в Сирия; технологии, да отговорим на европейската дезинтеграция с прогресивна визия; преоткриване на прогресивна Европа и нуждата от нов социален договор"- заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.
Наред с дискусията, се провежда и програма за млади и бъдещи лидери. Председателят на социалистите сподели впечатлението си, че за пръв път вижда как, при толкова важни и належащи теми в дневния ред на симпозиума, образованието и културата заемат първо място. Нинова откри форума с Андрия Зафираку - Глобален учител за 2018 г, обединени от позицията, че образованието е един от начините да се преодолеят голяма част от кризите, които заливат света. 

"Изразих нашето разбиране, че образованието и културата са в основата на всеки прогрес. Те гарантират на младите хора активна реализация и по-добър стандарт. Но тези думи трябва да намират израз в практически решения и всички събрани тук можем да дадем принос, като се ангажираме да съдействаме на всички равнища за едно - инвестиции в училища и учители - две думи, за които няма граници и различия помежду ни, дори да сме хора, дошли от четири континента"- заключи Корнелия Нинова.