Сергей Станишев: Държавата абдикира от ангажиментите си спрямо местната власт

Апр 17, 2010 Новини БСП 0 1561

Това, което ме тревожи много сериозно, е отношението на българското правителство към местното самоуправление

Това, което ме тревожи много сериозно, е отношението на българското правителство към местното самоуправление. С тези думи председателят на НС на БСП се обърна към участниците в Националното съвещание на партията с представители на БСП в местната власт. Според лидера на социалистите държавата абдикира от ангажиментите си спрямо местната власт и прехвърля върху общините свои отговорности за непопулярни действия. В условията на задълбочаваща се в страната криза, правителството орязва и парите за общините. Станишев изтъкна, че в бюджета за 2010г. е гласувано значително намаляване на средствата за българските общини - държавата отпуска на местната власт с 200 млн.лв. по- малко. „Това няма как да не ни тревожи, защото това пряко влияе върху живота на хората по места", отбеляза лидерът на БСП.  

 Станишев обърна внимание, че безработицата в страната се увеличава. От началото на 2009г. до началото на 2010г. тя се разпространява като епидемия и  обхваща все повече региони с все по- високи стойности. В Смолян например официалната безработица е вече над 18%. Тази тенденция се вижда в цялата страна.

Сергей Станишев напомни периода на управление на Иван Костов 1997г.-2001г., когато червените кметове са били дискриминирани, ограничени финансово и трябвало да се провалят по замисъла на управляващите. През следващите два мандата тази порочна практика е била преодоляна. „Сега очевидно има завръщане към политиката от времето на Иван Костов - с нови цели и бих казал с доста по- агресивни методи на прилагане на тази политика", коментира лидерът на БСП. „Знам, че сте подложени на много сериозен тормоз и натиск. Но срещу това може да се противопоставим само заедно, сплотени от общи ценности и общи виждания за управление по места, което да е в интерес на гражданите",  добави Станишев.

Лидерът на БСП припомни и поведението на министър-председателя Бойко Борисов по време на Националната среща на НСОРБ, когато премиерът едва ли не обвини всички кметове за това, че са крадци и виновни за евентуални неуспехи в работата с европейските фондове.

По думите на Сергей Станишев много хора вече се замислят дали си заслужава да се работи с европейски фондове. Причината е, че правителството не работи за  благоустрояване, за социалната сигурност на гражданите и за заетостта. „Те имат друга цел - проверка", коментира лидерът на БСП. Според него целта е да се посочат виновните, както и да се погледне към следващите местни избори. „Тази подготовка вече тече от страна на ГЕРБ", отбеляза председателят на социалистите. Като показателен пример за ГЕРБ Станишев посочи изборите в Разлог. Тогава според лидера на БСП в името на целите на ГЕРБ е била впрегната цялата държавна машина, за да се постигне политически резултат. „Това е само една репетиция, един модел, който управляващите ще се опитат да приложат на следващите местни избори", предупреди председателят на БСП.

Сергей Станишев изтъкна, че настоящата среща социалистите ще обсъдят и подготовката на левицата за следващите местни избори. Предстои да бъдат формулирани нови приоритетни задачи, които отговарят на очакванията на хората. Те ще бъдат обсъдени с работодатели, синдикати и НПО. Крайната цел е лявата общинска политика да бъде в унисон с нуждите на местните общности и с очакванията на българските граждани.

Лидерът на БСП обяви, че представителите на Младежкото обединение ще представят  инициативата си за Бяла книга на българското местно самоуправление. Тя има за цел да помогне на кандидатите на БСП да формулират по- ясно приоритетите си  за следващите местни избори. „В тази инициатива има голям обществен и политически заряд", коментира Станишев. 

 

Цялото слово на Сергей Станишев може да прочетете тук