За БСП остава приоритет евроатлантичеката интеграция на Република Македония

Апр 15, 2010 Новини БСП 0 1326

  Отношенията между БСП и СДСМ са достатъчно добре развити през последните години

 

Отношенията между БСП и СДСМ са достатъчно добре развити през последните години. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев след срещата си с председателя на Македонския социалдемократически съюз и президент на Република Македония в периода 2005-2009г. Бранко Цървенковски. Станишев изтъкна, че подписания през 2003г протокол за сътрудничество се изпълнява, както на национално, така и на местно ниво.

Сергей Станишев изтъкна, че БСП винаги е имала принципна и последователна позиция по отношение на развитието на отношенията си с Република Македония. Той специално благодаря на Бранко Цървенковски, че в периода, когато той е бил министър-председател и президент отношенията между двете страни са се развивали много позитивно.

„За БСП остава приоритет евроатлантичеката интеграция на Република Македония", отбеляза лидерът на БСП. По думите му траен стратегически интерес на България е съседните й страни да бъдат членове на НАТО час по- скоро и да започне процеса за преговори и интеграция в ЕС. „Ние сме заинтересовани цяла Югоизточна Европа да бъде стабилна, просперираща, интегрирана във всички европейски и международни структури", добави Станишев. Той напомни, че още през 2008г. на срещата на високо равнище в Букурещ именно българската делегация е настоявала, веднага след решаването на спорния въпрос за името на Македония, да започне ратификационния процес за членство на страната в НАТО, без да е нужна нова среща на високо ниво. Лидерът на БСП изтъкна, че България последователно е подкрепяла европейската перспектива за Република Македония на основата на критериите за членство и политиката на добросъседство.

Станишев отбеляза, че винаги в отношенията между България и Македония е имало чувствителни нюанси за историята, поведението на медиите, обществената атмосфера. „Тези въпроси могат да бъдат преодолявани с добра воля и намирането на общи интереси", категоричен беше председателят на БСП.

Бранко Цървенковски изрази задоволство, че БСП и СДСМ винаги са работили за подобряването на отношенията между двете съседни държави. Той отбеляза, че в момента и двете партии са в опозиция, което е добра възможност за обновяване и събиране на нови сили за следващите избори. „Интегрирането на Македония в НАТО и ЕС е наистина приоритет за нас. Ние, като опозиционна политическа партия, подтикваме премиерът Груевски да намери решение за спора за името на държавата", заяви Цървенковски. По думите му управляващите в Македония водят пагубна за страната икономическа политика.  Той посочи, че има партизация на администрацията, опит да се контролират медиите и популизъм. „В момента в Македония се води политика без стратегия - политика само на тактика, политика от днес за утре", заяви Цървенковски.

Председателят на СДСМ изтъкна, че в Македония никога няма да забравят, че България беше първата страна, която призна името на Македония. „В Македония никога не преобладавало мнението, че България е враг", заяви Цървенковски. По думите му това, което създава резерви на македонците спрямо българите е неподготвеността на българите да се признае самостоятелността на македонския народ, да се признае чувството за национална идентичност на македонците. Според Цървенковски след като България влезе в ЕС много македонци са подали документи за българско гражданство, защото ЕС поставя рестриктивни режими за всички, които не са граждани на ЕС. Според него е отлична идея да се подпише договор за добросъседство между България и Македония и трябва да се подпише такъв договор по-бързо.

Повече от пресконференцията може да прочетете тук >>>