Георги Михайлов: Съкращаването на леглата в болниците ще доведе до много проблеми

Юни 15, 2018 Новини БСП в медиите 0 1414

15.06.2018

„Здравната карта трябва да даде представа за легловата и технологична обезпеченост на болниците в България, но не го прави. Видя се, че всички професионалисти в сферата на здравеопазването и професионалните съсловия не приеха начина, по който е предложена здравната карта. Тя не оправда очакванията им и това се вижда от техните декларации”. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България” проф. Георги Михайлов пред Канал3. Той добави, че  дискусията по разработването на картата трябваше да включва броя на леглата в болниците, заедно с броя на хоспитализациите, болниците в различните региони, броя на лекарите в различни направления, медицинските сестри и тогава да се начертаят потребностите.  „Според картата, в област Варна се закриват около 1000 легла, които според нея не са нужни там. Но в определени периоди на годината там се натрупва огромно количество хора и тогава ще има дефицит”, каза още народният представител. Михайлов обяви, че почти във всички области има съкращаване на леглата в болниците, като повечето от тях са специализирани. „Съкращаването на леглата в болниците  ще доведе до много проблеми в  регионите”, категоричен бе той.  Плоф. Михайлов заяви, че трябва да бъде създаден изцяло нов модел на финансиране и управление на здравеопазването у нас, с участието на всички политически сили и професионални организации.

Георги Йорданов: Ние сме против начина, по който се освобождава проф.Плочев! Той не е подавал оставка

„Ние сме против начина, по който се освобождава проф.Плочев от поста му като управител на НЗОК . Той  не е подавал оставка, а казва, че има нужда от още месец за лечение, този месец изтича след две седмици. Управителят на НЗОК не е обикновен държавен служител и трябва да се оцени визията му, а ние считаме, че той се справя”. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България” доц. Георги Йорданов пред БНР. Той добави, че напускането на един управител на НЗОК винаги поставя въпроси за състоянието, в което оставя касата. „Явно е, че ГЕРБ са решили да се освободят от проф. Плочев”, каза още Йорданов.

Депутатът изтъкна, че разбирането за това, какво представлява националната здравна карта е погрешно. „Тя трябва да показва минималните изисквания, на които трябва да отговаря здравеопазването по региони. В случая акцентът е към големите градове, там, където има свръхпредлагане на здравни услуги”, каза още той. Народният представител добави, че  от 18 години в българското здравеопазване водещ е пазарът и той казва къде да се насочат ресурсите. „Парите трябва да следват пациента. Но какво става там, където ресурсите, кадрите в здравеопазването не са достатъчно, като в Смолян например, това не е ясно”, заяви Георги Йорданов