Лидерът на ПЕС представи позицията на българските превозвачи и на БСП по транспортния пакет на председателя на Групата на социалистите в ЕП

13.06.2018

По инициатива на лидера на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев днес се състоя среща с Удо Булман, председател на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент. На нея бяха бсъдени последните развития по пакета за мобилност, а Станишев представи позицията на българските превозвачи и на БСП, приета от Националния съвет на партията този уикенд.

„Като прогресивно политическо семейство ние защитаваме правата на работниците, но също и справедливия и равнопоставен достъп до Единния пазар на общността. Ние, евродепутатите от БСП, считаме, че този баланс е сериозно нарушен в новия пакет „Мобилност“ и има сериозен риск да се влоши значително след гласуването в пленарна зала“, заяви Станишев.

„Поканих колегите Петър Курумбашев, който е член на Комисията по транспорт и туризъм, и Георги Пирински, член на Комисията по заетост и социални въпроси, за да представим подробно всички аспекти на нашата позиция предвид предстоящото гласуване в пленарна зала на мандата на ЕП за преговори по досието“, добави Станишев.

„Отдавна е ясно, че въпросите за командированите работници и за новите правила в транспортния сектор предизвикват разделение в ЕС – това, което някои виждат като конкурентно предимство, други виждат като социален дъмпинг. Това разделение не е толкова по политически семейства, колкото на географски признак, между западните и източноевропейските страни.Всички политически групи в Европарламента са разделени именно по тази линия. По-важният въпрос е защо има такава драстична разлика в цените на труда, защо кохезията не върви със скоростта, с която очаквахме. Ние полагаме усилия гласът на българските работници и бизнес да бъде чут още на този етап, в Европейския парламент.

 

Днес изпратих позицията на БСП до всички евродепутати от Групата на социалистите с призив да не убиваме бизнес и работни места в новите държави-членки под предлога за борба със социалния дъмпинг и за подобряване на условията на труд на работниците.

Работата по тези директиви обаче не се изчерпва с това гласуване в ЕП. Предстоят преговори между трите институции – Комисията, Парламента и Съвета, в хода на които ще се избистри окончателният компромис. Ето защо правителството трябва да се мобилизира в защита на националния интерес именно там, в преговорите с останалите държави-членки и после между институциите.