Корнелия Нинова: Въпросът за пакета „Мобилност“ не е решен. Трябва да търсим съмишленици сред другите засегнати държави

Юни 05, 2018 Новини БСП в медиите 0 1656

05.06.2018г.

„Не само, че не е решен до край въпросът за пакета „Мобилност“, а в някои от текстовете е влошен, според превозвачите." Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в студиото на Бтв. Според нея българското правителството се е включило много късно в тази битка. „Трябва да се търсят съмишленици сред малките държави, чиито интереси са засегнати“, допълни тя. Нинова посочи оценки на транспортния бранш, според които новите промени в пакета „Мобилност“ са по-тежкият вариант от този, срещу който са протестирали. „Има напредък за това, че се седна, разговаря и се търсят компромиси, но постигнатият компромис е по-лош от предишното положение“, каза още председателят на БСП. Тя обясни, че до сега шофьорите трябваше да се връщат в България, а сега камионите трябва да се върнат, при това пълни да влязат и пълни да излязат. „Тези камиони все още не могат сами да се карат. Значи шофьорът също трябва да се върне“, коментира тя. „Вчера не биваше да се хвърлят фойерверки и ПР-акции. Това е само началото и нямаме никакви основания за заглавия, че България е победила Макрон. Важно е гласуването в зала“, подчерта Нинова.

По повод срещата с Вишеградската четворка, на която беше поканена, Корнелия Нинова разказа, че за първи път се прави такава - лидери на партии от четирите държави канят БСП на среща. „Решихме, че този формат ще стане постоянен и на всеки шест месеца ще се събираме, ще обсъждаме теми и ще търсим съмишленици и подкрепа. Поканих колегите следващата среща да е в България след шест месеца“, допълни тя. Нинова обясни, че Вишеградската четворка е подписала декларацията, в която се казва, че не са съгласни в следващия европейски бюджет да се намаляват парите за по-неразвитите райони т.нар. кохезия, за да може да се изравни стандартът между държавите от ЕС. „За сега в проекта за бюджет е предвидено тези средства да се намалят с 5%, като за селско стопанство с още 5%. Това ще задълбочи различията примерно между България и Германия, като стандарт на живот“, подчерта Нинова. Тя изтъкна, че нашата страна е най-бедната в ЕС. „Не сме съгласни тези пари да се намаляват, защото това ще намали баланса, нашите държави ще изостанат. Декларацията напълно отговаря на политиката на България - да защитим кохезията и селскостопанските субсидии. Нашите земеделски стопани получават по-малки субсидии от Германия и Франция и сега. Ако още ги намалят, нашата продукция става абсолютно неконкурентна. Затова тази декларация трябва да се подкрепи“, категорична е тя. Нинова обясни, че четиримата от Вишеградската четворка са я подписали, поканили са още четири държави, за които смятат, че сме единомишленици – Хърватска, Румъния, Словения и България. „Единствените, които не са я подписали, сме ние, въпреки че отговаря на националния ни интерес. Правителството е отказало с аргумента, че сме председател на Съвета на ЕС и трябва да пазим неутралитет спрямо всички и да не изразяваме национална позиция и национален приоритет. Това е абсурд“, каза още Нинова.

Председателят на БСП сподели, че е била много впечатлена от начина, по който се прави политика там - преди всеки съвет се събират, решават по всяка тема как ще се гласува и четирите държави са като един, когато засяга общия им интерес. „Преди да говорят, каквото и да е и да правят предложения в Европа, представят позицията си пред парламента, получават одобрение и отиват със самочувствие, че целият парламент е зад тях. Нещо, което в България не се случва. По време на председателството една тема не сме обсъдили“, подчерта Нинова.

Председателят на БСП подкрепи президента за думите му, че повече се говори за корупция, а не се действа. „Толкова приказки, толкова кръгли маси, а накрая - един закон за корупцията, който месец след като е приет, два пъти се променя. Според нея е сбъркана концепцията на антикорупционния орган и няма логика управляващите да си назначават хората, които би трябвало да ги следят и да се борят с корупцията.

„Позицията ни за Белене не е променена от много време – проектът трябва да стартира“, заяви Нинова и припомни, че ГЕРБ постоянно променят мнението си по темата. „Важно е кой ще го строи, с какво финансиране, с какво участие. Това е сложен проект“, каза още тя.

Във връзка с посещението на Радев и Борисов в Русия, Нинова е на мнение, че това са добри стъпки, които нормализират отношенията между двете страни. „Поставихме въпроса за отпадане на санкциите срещу Русия, въпреки че ни обвиняваха, че сме антиевропейска партия. Времето показва, че сме били прави, но загубихме много време. Борисов първо трябва да се извини в България на хората за пропуснатите ползи“, заяви Корнелия Нинова.