Надя Клисурска: Да бъдем достойни пред нашите деца. Заедно можем да направим живота им по-добър!

Декларация от името на ПГ на \"БСП за България\"

Отново е 1 юни и ние празнуваме Международния ден на детето.

Празникът се е появил в резултат от състоялата се през август 1925 г., в Женева първа „Световна конференция за благосъстоянието на децата“, на която присъстват представители на 54 страни, които обединяват сили, приемат и подписват Женевската конвенция. С нея се провъзгласяват равни права на децата в областта на възпитанието, образованието, социалната защита, физическото и духовното развитие, независимо от цвета на кожата, националната принадлежност, имущественото състояние. А основният принцип в декларацията на ООН  за правата на детето гласи: „Човечеството е задължено да даде на детето най-доброто от себе си!”.

Децата са най-важното нещо! Децата са нашето бъдеще, нашата гордост, наша надежда, но и наша отговорност! Те заслужават днешният ден да е прекрасен, да имат сигурност и опора, стабилна среда- тук и сега. Ние сме тяхното вчера, а те са нашето утре! Но къде сме ние сега: най-вероятно пак ще декларираме, че правим или ще направим всичко за бъдещето на децата на България. Но така ли е в действителност?

Ще припомня няколко известни факта:

  • Българските родители са с най-ниски доходи в Европейския съюз. Това се отразява и на семейството. Относителният дял на бедните български деца е 32%, което прави около 380 хиляди българчета. Няма изгледи техният брой да намалее. Половината от българските деца не ходят на почивка, 43% от тях не спортуват, 33% от тях нямат подходящо място за учене и за писане на домашните си, 35% признават, че не могат да си позволят купуването и на една книга и обувки.
  • Българските деца са сред най-болните в Европа. Фактите са много и са стряскащи, но ще спомена само един – заболеваемостта от активна туберкулоза сред децата до 17 годишна възраст  е 14.4 на сто хиляди деца. Това – в 21-ви век. Близо една трета от българчетата не ядат всекидневно плод или пресен зеленчук, поради липса на средства от родителите им.
  • Българските деца са назад в европейските класации по образованост. Само през последната година, над 17 хиляди деца са напуснали училище. Училищата в страната се разделиха драстично на масови и елитарни. Съществуващата система на частни уроци показва, че образователната система страда от системни недостатъци, които се плащат с цената на детски нерви и изтънели родителски бюджети. Успехите на нашите деца в престижни университети и математически олимпиади са реални и видими и не са благодарение, а въпреки образователната система у нас.

Механизмът за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст установи, че към 2017 г. 206 378 деца и ученици на възраст от 5 до 18 години са отпаднали или никога не са били записвани в детска градина или училище. Причините са комплексни. Една от тях е закриването на училища - даже Световната банка установи, че всяко закрито училище увеличава значително дела на непосещаващите и отпадащите от училище. 

Днес, в България, общообразователната система се характеризира със сравнително нисък среден резултат на знания и умения на учениците, с голям дял на резултати под критичния минимум,  с относително малък дял на високите резултати. 40% от 15-годишните ученици са функционално неграмотни; България е на последните места в ЕС по четивна и математическа грамотност.

Има високи регионални неравенства в достъпа до качествено образование. Има цели области в страната, в които училищата са с  по-ограничени материални и кадрови възможности за качествен учебен процес. Проблем е и различният социален статус на родителите.

Ключово значение има обхватът на децата в детските градини, но всяко пето българско дете не е обхванато в задължителното предучилищно образование. Една от основните причини за това е финансовата бариера: високите такси за детски градини. По този повод, БСП, още от години, предлага задължителната предучилищна подготовка да бъде безплатна за семействата. Друга е лошата организация. В големите градове места в детските градини няма и родителите са принудени да водят истински войни и да участват в корупционни схеми, за да запишат детето си в детска градина. В столицата теглят жребии, за да запишат детето си в първи клас. Не може бъдещето на едно дете да зависи от жребии.

Българските младежи не виждат перспектива да останат в България. Те знаят, че ако останат у нас, ще живеят по-лошо от родителите си. Всяка година емигрират хиляди млади хора и млади семейства с децата си.

Днес десетки деца, родители и хора с увреждания  участват в „Палатков лагер“ пред Народното събрание. Явно е, че само се говори за промяна в политиките, насочени към децата с увреждания,  но реални действия липсват и уязвените не усещат и виждат промяна в нагласите на властта, те заявяват: „Системата ни убива“.
Средният успех на държавата в грижата за децата е 2,88 според доклада „Бележник 2018“, изготвен от Националната мрежа за децата. Те казват:
Живеем в държава, която постепенно убива децата си. Има възможности, има средства, но нищо не се прави. Гледа се към парите, към магистралите, а това, което трябва да се вложи за бъдещето на държавата, за децата – не се прави“.

Тези негативни тенденции се засилват особено много през последните десетина години. Всички знаем чие  правителство управлява страната ни през този период. По тази причина, ние се обръщаме най-вече към представителите на управляващата коалиция:

  •  Предлагайте и приемайте такива закони, в които да се вижда, че се грижите за всички деца на България, а не само за “избрани“. Не взимайте заеми, които следващите поколения ще връщат.
  •  Не декларирайте само, че образованието е приоритет, а направете така, че децата да ходят с радост на училище и там да получават реални знания. Спрете порочната система „ Парите следват ученика“.
  •  Реформирайте здравната система по начин, при който родителят не тегли кредит, ако детето му се разболее. Безплатната детска медицинска помощ да не е само на хартия. Ключът към здравето на нацията е профилактиката и наистина здравословния начин на живот.
  •  Насочете повече средства към държавните и общински училища, защото там се възпитават огромна част от бъдещите български граждани. Нека всяко българско дете да има шанс да получи качествено образование, независимо от финансовите възможности на родителите му.
  • Направете системата за сигурност такава, че да не е опасно, когато  децата ни  излизат с връстници или се прибират вечер у дома.

Като представител на парламентарната опозиция ви заявявам, че ако направите това, то вие ще срещнете нашата пълна подкрепа!

Честит празник малки, големи и още по-големи деца! Съгласявам се с максимата, че във всеки оптимист живее дете и се надявам образованието на децата да им носи оптимизъм.

Пожелавам си децата на България да  имат  шанс да изживеят живота си така, както смятат за добре! Да имат възможност и поощрение за всяко предизвикателство, което предприемат, да мечтаят смело и да постигат всичко с лекота, да бъдат благословени с приказно детство!

Нека на този посветен на децата ден, тревогите отстъпят мястото си на вярата, че заедно можем да направим живота на децата ни по-добър. Защото това е наша историческа отговорност. За да бъдем достойни пред нашите деца!

Ще завърша с думите на любим мой български автор Иво Иванов от „Кривата на щастието: „На този свят не му трябват деца със сърца на възрастни, трябват му повече възрастни с детски сърца“

Честит и прекрасен 1 юни!