Кристиан Вигенин в Черна Гора: България ще продължи да работи активно по темата Западни Балкани

Май 31, 2018 Новини БСП 0 1993

31.05.2018г.

"България ще продължи да работи активно по темата Западни Балкани след края на председателството си, като разчита и на това, че и през 2019, и през 2020 г. има страна от Югоизточна Европа, начело на Съвета на ЕС - Румъния и Хърватия" . Това заяви председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове и международен секретар на ПГ на БСП за България Кристиан Вигенин по време на посещение на делегация от комисията в Черна гора по покана на Скупщината в Подгорица.

"Посещението се провежда дни след срещата на върха за Западните Балкани в София, за да покаже нашия продължаващ ангажимент към региона и за да отбележи лидерството на Черна гора в подготовката за присъединяване.", подчерта Вигенин в поредицата срещи с външния министър Сърджан Дарманович, с новия главен преговарящ Александър Дърлевич, както и с членовете на комисиите по европейска интеграция и по външна политика, водени от Адриян Вуксанович и Андрия Николич.
Домакините оцениха високо усилията на България да внесе нова динамика в предприсъединителния процес и подчертаха, че срещата в София е постигнала възможното на този етап. Беше изразено очакване всяка страна да бъде оценявана по нейния индивидуален напредък, а не да се върви към "пакетиране", което за Черна гора би означавало да изчаква изоставащите в процеса страни. В същото време, представителите и на изпълнителната, и на законодателната власт заявиха разбирането си, че ключови за членството ще бъдат вътрешните реформи и навременното изпълнение на поетите ангажиментите.

 "Сериозен принос на срещата в София са конкретните ангажименти по отношение на подкрепата за реформи в шестте страни от региона, както и за свързаността помежду им и със съседните страни-членки на Европейския съюз. Тези ангажименти не трябва да останат само лозунги и обещания, а бързо да намерят реализация и да бъде планирано тяхното финансово обезпечаване, включително в следващия европейски бюджет за периода 2021-2027.", добави Вигенин. Той информира домакините, че в средата на юни предстои най-голямото събитие от парламентарното измерение на Българското председателство - пленарна среща на Конференцията на комисиите по европейски въпроси на страните-членки на ЕС (КОСАК) - като една от ключовите теми ще бъде интеграцията и

Председателят на КЕВКЕФ отправи покана към Комисията по европейска интеграция на Скупщината на Черна гора да посети България през втората половина на годината, като предложи тогава да бъде подписано и споразумение за сътрудничество между двете комисии.

С парламентарната група за приятелство, ръководена от Тарзан Милошевич, бяха обсъдени двустранните отношения, като и двете страни отбелязаха факта, че политическите връзки са отлични и много интензивни, но е необходимо да бъдат развити и в сферата на икономиката, търговията, туризма и енергетиката.