Корнелия Нинова: Държавата няма 3 млн. лв. да спаси 16 души от смърт? Искаме още утре те да бъдат намерени

Май 29, 2018 Новини БСП в медиите 0 1878

Лидерът на левицата и ИБ на БСП се срещнаха с болни от пулмонална хипертония

„Хората от от Асоциацията  "Пулмонална хипертония" се обърнаха към нас за съдействие, защото днес са протестирали пред Министерство на здравеопазването, но не са получили отговорите, които са им нужни. За съжаление, трима от тях не са дочакали трансплантацията на бял дроб, от която имат нужда, за да живеят. Останали са 16 българи, които умират заради това, че системата ги е отхвърлила”. Това каза председателят на НС на БСП Корнелия Нинова на извънредна пресконференция в централата на партията след среща на представители на Асоциацията с Изпълнителното бюро  на партията. Тя се възмути, че правителството не може да осигури 3 млн. лв. за тяхното лечение, при положение, че премиерът Борисов всеки ден раздава парите, платени с техните данъци, за да си купува политическо спокойствие. „Тези хора си плащат осигуровките и са коректни към системата. Имаме информация, обаче, че от 2017 г. българското правителство не е подновило договора с клиниката във Виена, където се правят белодробни трансплантации. Въпреки коректността от страна на пациентите, държавата  няма 3 млн. лв, за да спаси 16 души от смърт?”, попита Нинова. Тя каза още, че и днес тези хора не са получили отговор- има ли договор или няма и защо в Европа не могат да им осигурят медицинската помощ, от която имат нужда. „Дължи ли българската държава пари на европейски клиники за лечението, заради което те отказват да ги приемат? Искаме ясен и категоричен отговор още днес”, заяви лидерът на левицата. Тя бе категорична, че БСП иска още утре да бъдат намерени 3 млн. лв., за да  имат тези хора възможност да дишат. „Категорично не приемам оправданието, че в системата има корупция и затова положението е такова. Не може срещу това оправдание- 16 българи да бъдат оставени да умират, след като управлявате 8 години”, обърна се тя към управляващите.  

Тодор Мангъров: Нуждаещите се от трансплантация на бял дроб или емигрират от България, за да могат да се спасят, или умират тук

Само БСП ни протегна ръка

 "Нуждаещите се от трансплантация на бял дроб са поставени в ситуация- или да емигрират от България, за да могат да се спасят, или умират тук". Това заяви Тодор Мангъров, председател на пациентската организация Асоциация "Пулмонална хипертония". Той обясни, че 16 българи са с различни заболявания, които са довели до невъзможност за дишане и се нуждаят от спешна трансплантация на бял дроб. Мангъров допълни, че  тази трансплантция на бял дроб не може да бъде извършена в България, извършва се във Виена. В момента тези българи са в листата на чакащите  за трансплатация в България, но не и в Европа. "За да бъдат записани в списъка на чакащите в Европа, трябва да им бъде издадена оферта от европейска клиника. Такава оферта не може да бъде издадена, защото най-верояннто българското здравно министерство дължи средства на тези клиники", каза още Мангъров. На въпрос - защо са потърсили БСП, той отговори: "Само тези хора ни протегнаха ръка. Ако наякой друг също ни подаде ръка, няма да я отхвърлим. Протестирахме пред здравното министерство, но никой не дойде да ни каже- ние ще ви решим проблема. "

Емилия Траянова: Ние не сме хора, които не струват нищо

"Ние не сме хора, които не струват нищо. Твърде сме малко, за да не може да си позволи държавата да ни лекува", заяви Емилия Траянова, пациент с пулмонална хипертония. Тя подчерта, че не може в 21 век, държавата ни да се отнася така небрежно с народа си. "Не може родителите да просят по форуми и социлани мрежи, за да изпратят децата си на лечение", категорична бе тя.    "Може ние да сме хората, които утре ще направим нещо за всички останали, така че те да живеят по-добре. Ние не сме второ качесвто хора, всички ние работим, опитваме се да сме полезни на обществото и да дадем всичко от себе си", заключи Емилия Траянова.