Сергей Станишев: Тезата на управляващите, че през 2008г. е имало свръхдефицит, е абсурдна

Апр 12, 2010 Новини БСП 0 1664

Тезата на управляващите, че през 2008г

Тезата на управляващите, че през 2008г. е имало свръхдефицит, е абсурдна. Тези неща, които се казват, не отговарят на истината и на фактите. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев на пресконференция в Кърджали по повод поредната серия от сагата на управляващите за "лошото наследство". Лидерът на БСП беше категоричен, че 2008 година е била икономически най- успешната година за България за последните десет и повече години. Станишев напомни, че тогава се е постигнал 3% излишък в бюджета. Правителството влезе в Народното събрание с програма за това как да се изразходва свръхизлишъка над 3% от БВП. „Тази програма беше за 1,2 млрд.лв. От там се изплатиха рекордно високите коледни пенсии, закупи се модерна техника за здравеопазването, модернизира се и инфраструктурата", обясни лидерът на БСП.

Станишев изтъкна, че отговорността за 2009 година е наполовина на ГЕРБ, защото от края на юли управляват те. Според председателя на БСП истинският проблем на страната в момента е лошата събираемост, ниските приходи, а не високите разходи. Лидерът на БСП напомни, че през 2008г. през бюджета са се преразпределили 37% от БВП. През тази година правителството на ГЕРБ преразпределя през бюджета близо 42%. „Очевидно управляващите за пореден път пускат димна завеса, за да прикрият неспособността си да се справят с икономическата, социалната криза и кризата на фиска", коментира Станишев. По думите му се отваря голяма дупка в бюджета заради неспособността на правителството да събере приходи от икономиката.

Според лидера на БСП данните, които огласяват ГЕРБ свидетелстват за това, че използват доста елементарен счетоводен трик. Станишев напомни, че в края на годината Симеон Дянков обяви, че България има най- ниския дефицит в целия ЕС - 0.8% от БВП. Сега министърът говори за дефицит от 3.7% от БВП. Лидерът на БСП обясни разминаването в цифрите с това, че правителството първоначално е отчело разходи, които не включват извършени дейности от българските фирми и които не са били разплатени. „Мислеха, че могат да заблудят Евростат", добави Станишев.  Той беше категоричен, че предишното правителство е било прозрачно пред ЕК и Евростат. 

Лидерът на БСП определи като абсурдна и тезата, че България ще има санкции за свръхдефицит. Станишев отбеляза, че страната ни ще има доста по- нисък бюджетен дефицит от Германия например, дори с това, което правителството заявява в момента. „Поредното извинение, което правителството си търси за сегашни проблеми, не издържа на никакви факти", категоричен беше лидерът на социалистите.

Сергей Станишев изтъкна, че Еврозоната е била последователен приоритет на България през последните години, включително и на предишното правителство. Лидерът на БСП припомни, че в този период България устойчиво е изпълнявала доста голяма част от критериите за членство в Еврозоната, с изключение на критерия за инфлация. „Лошото е, че правителството на страната в момента дава постоянно противоречиви сигнали за намеренията си по този въпрос", коментира Станишев. Според него това дава объркващи сигнали към ЕК и към международните кредитни агенции. Говори и за липса на цялостна и последователна политика от страна на управляващите.  Лидерът на БСП добави, че говоренето на премиера Борисов, че страната върви към „гръцки вариант" има своето конкретно икономическо изражение и цена, която се плаща от страната.

По повод проведеното заседание на ИБ на партията в Кърджали, Сергей Станишев заяви, че БСП отдава голямо значение на политическата работа и на присъствието на партията в смесените региони в страната. „Това е последователна политика, която сме водили и която ще засилваме", категоричен беше лидерът на социалистите. По думите му партийните организации на БСП в смесените райони работят при по- тежки условия, отколкото в останалите общини и се нуждаят от по- силна подкрепа от страна на националното ръководство. В тази връзка Станишев обяви, че съветите на НС на БСП по местна, икономическа и бюджетна политика в рамките на следващия месец и половина ще подготвят по- цялостно виждане на БСП и законодателни инициативи за това как да се подкрепят икономически по- изостаналите региони в страната. Станишев беше категоричен, че в условия на икономическа криза е важно да има цялостна държавна политика в подкрепа на икономическото и социално развитие на тези региони, за да не се стигне до тяхното обезлюдяване и сриване на местната икономика.

Председателят на Съвета по правата на човека, вероизповеданията и междуетническите отношения Велислава Дърева отбеляза, че проблемите в смесените райони не са от етнически или верски характер, а преди всичко политически и икономически.  Според Дърева е нужно да се провежда специфична политика във всеки отделен регион.

Членът на ИБ на НС на БСП Янаки Стоилов коментира последните действия на полицията и прокуратурата. По думите му е на лице двоен стандарт, който се прилага при определянето и реализацията на мерките за неотклонение. Като примери той посочи от една страна показните арести на Николай Цонев и Борислав Гуцанов. От друга страна обвинения има и към Божидар Нанев и кмета на Ямбол, на които се определиха парични гаранции. По думите на Стоилов полицията трябва да се съобразява със законите в страната, а прокуратурата - да следи за спазването им. „Апелираме да бъдат взискателни и да прилагат закона както по отношение на обвинени, така и по отношение на тези, които представляват закона", заяви Янаки Стоилов.

Секретарят на НС на БСП Корнелия Нинова коментира проблемите на тютюнопроизводителите и земеделските производители. По думите й управляващите водят грешна и вредна политика в този сектор, която създава социално напрежение и демографски проблеми. БСП предлага да се активизира дейността на фонд Земеделие и да се осигурят средства за плащане на проекти по Програмата за развитие на селските райони. Социалистите настояват да се нотифицират и държавни помощи, да се определи реда и начина за подпомагане на земеделските производители във връзка с компенсирането на акциза на горивата. „Трябва да се изплатят бързо обещаните на тютюнопроизводителите средства за реколта 2009г. и да им се даде яснота какво ги очаква от тук нататък", отбеляза Нинова.