Водното огледало е необходимо на Кърджали

Апр 12, 2010 Новини БСП 0 1729

Доволен съм от резултата, който виждам

Доволен съм от резултата, който виждам. Финалът е много добър за гражданите на Кърджали. Много хора казват, че това е сбъдната мечата за кърджалийци. Това зави председателят на НС на БСП Сергей Станишев при посещението си на Водното огледало в Кърджали. Лидерът на социалистите напомни, че идеята за проекта е още от края на 60-те, началото на 70-те години. Целта му е да защити Кърджали от наводнение. Като допълнение проектът облагородява и целия облик на града.

Сергей Станишев изтъкна, че цялата политика на предишното правителство е била да подобрява инфраструктурата на страната като цяло, не само в столицата, но и във всички градове и региони на България. „Това е част от тази политика", категоричен беше лидерът на БСП. Той напомни, че началото на строителството на обекта е започнало по времето на мандата на Иван Костов, но в много по- скромни мащаби и по- елементарно като намерения. Тогава сметката е била за около 9 млн.лв. Сега обемът извършена работа е близо 4 - 5 пъти по- голям, отколкото планираното при правителството на ОДС. „Минали са и 10 години от тогава. Строителните стойности са съвсем различни от тези през 2000г.", добави Станишев. По думите му при реализацията на обекта са спазени всички законови разпоредби.

„Не мога да разбера тезите, в това число и на прокурори, които чета днес и които звучат доста абсурдно. Не разбирам тези прокурори чий интерес защитават - държавния или частния, когато твърдят, че се е строило и на частни терени", коментира лидерът на БСП. Станишев изтъкна, че за спорния терен има акт на областния управител от 1997г. Има и ясна държавна позиция при всички правителства. „Държавата винаги - и при правителството от 1997г., и при нашето правителство - е отстоявала, че това е държавна земя", заяви Станишев. Той напомни, че предишният областен управител също е отказал да признае земята за частна, защото за нея частникът не е платил.  

Председателят на БСП отбеляза, че обществената поръчка е обявена за тази стойност, за която е направена. Както при всеки обект обаче е имало и проблеми - мостът например е бил пред срутване.

„Тезата, че нямало пречиствателна станция, също е абсурдна, защото това е река и на нея не се прави пречиствателна станция", каза още Станишев. Той напомни, че преди реализацията на обекта в реката в Кърджали са се изливали  близо 16 колектора с отпадни води. Всички те са изведени и запушени и хората от съседните блокове вече не страдат от това.

Сергей Станишев каза още, че в резултат на строителната работа са създадени терени, голяма част от тях публични, които при сегашни цени струват около 200 млн.лв. От тях държавата и общината могат да спечелят значителни средства и инвестиции.

„Обвиненията, които се хвърлят в публичното пространство от управляващите, за съжаление припявани и от прокуратурата, са нищо друго, освен политическо говорене", коментира лидерът на БСП. По думите му това е един от многото случаи на създаване на обществено настроение и на лъжи от управляващите. „Чудя се как прокуратурата услужливо приглася", коментира Станишев. Той беше категоричен, че най- важно е каква е оценката на хората от Кърджали за Водното огледало. „Никой няма съмнение в Кърджали, че този обект е необходим за града", заяви председателят на БСП.