Драгомир Стойнев: Галиче е показателен пример- как се подменя вотът на българите

Май 22, 2018 Новини БСП в медиите 0 1816

За да имаме сигурност в енергетиката, трябва да имаме сигурни доставки на природен газ

„Трябва да е ясно на всички българи- как се подменя демократичният процес и техният вот, и Галиче е показателен пример”. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Драгомир Стойнев пред БНТ. Той припомни, че вотът в подвижната секция в селото е трябвало да завърши в 20.00 ч., в 17.30, обаче протоколът е подписан и оформен. Той добави, че в тази секция има 44 гласа за ГЕРБ, 1 за патриотите и 3 за БСП. „Бащата на един депутат от ГЕРБ е председател на тази комисия и с манипулиран протокол подменя вота на хората. По този начин се избират господари на една община, които променят търговете, конкурсите и обществените поръчки. След това се чудим- защо там няма икономическо развитие. Както те направиха в Галиче, така ще направят и на изборите през 2019 г.”, категоричен бе Стойнев..

„За АЕЦ „Белене” ГЕРБ дойдоха на нашето мнение- че този проект е необходим, защото всички знаем, че България има нужда от нови енергийни мощности”, каза още народният представител.  Стойнев каза още, че ние сме единствената държава на Балканите, която не инвестира в такива и след 15-20 години- ще затворим всичките си мощности. „Държавата задължително трябва да има колкото се може по-голямо участие в строежа на АЕЦ „Белене”, за да бере от плодовете, когато централата вече е на печалба”, каза Стойнев .  Той заяви, че  хубавото на еволюцията на говоренето при ГЕРБ е, че от „гьол”- площадката в Белене се е превърнала в „перспективен проект”. „От една „дупка”, в която бяха изхарчени страшно много пари, сега Белене е „единствената площадка в Европа, която има всички лицензи”. Жалко е, че колегите от ГЕРБ го разбраха след 7 години”, коментира Стойнев.

„За да имаме сигурност в енергийната ни система, трябва да имаме и сигурни доставки на природен газ. Няма нищо по-хубаво от това- да имаме директна връзка с доставчика, вместо да зависим от съседна държава. Затова не разбирам тази нервност от страна на ГЕРБ  към визитата президента Румен Радев в Русия и разговорите за директна газова връзка към България”, заяви още Драгомир Стойнев.  Той добави, че до преди година имахме президент, който не желаеше да каже нищо позитивно за Русия, въпреки че всички европейски лидери ходеха там. „Визитата на президента запълва вакуума между  президентските институции в България и Руската федерация. Не очаквам премиерът да се противопостави на желанието на президента да имаме директна връзка с Русия за доставка на природен газ, защото няма от къде другаде да вземем. Неслучайно Германия иска да направи втора директна тръба с Русия”, каза още Драгомир Стойнев.