Жельо Бойчев: „Инерком“ не отговаря на нито един от критериите, които България е заложила като изисквания за инвеститорите през 2004 г.

16.05.2018

„От работата на Комисията по отношение на планираната продажба на дружествата на „ЧЕЗ Груп- България“ е видно, че кандидат-купувачът „Инерком България “ ЕАД не отговаря на нито един от критериите, които България е заложила като изисквания за инвеститорите през 2004 г." Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България и председател на Временната комисия за сделката с ЧЕЗ Жельо Бойчев от парламентарната трибуна.  Той добави, че представителите на „Инерком“ не са обяснили по какъв начин и от къде ще осигурят средствата, необходими  за закупуването на „ЧЕЗ Груп – България“. „Запитаните в хода на работата на Комисията институции отказаха да предоставят необходимата за изясняване на въпроса  информация. Изключение прави „Първа инвестиционна банка“, която открито оповести водените от нея разговори с „Инерком България“ и заявения интерес за финансиране на  сделката в размер до 80 000 000 евро“, обясни Бойчев.

 Комисията е установила още, че изявленията на членове на българското правителство могат да бъдат определени като непоследователни. „Най-ярките примери за това са заявената, но негласувана оставка на министъра енергетиката, както и рязката промяна на позициите-  от искане за пълен контрол върху сделката, до отказ от всякакво участие. Твърдението на министър-председателя от 27.02.2018 г., че не е запознат с развитието на процесите по придобиването на ЧЕЗ не съвпада информации, давани от службите за сигурност за намеренията на ЕРП-то и разговорите, водени с потенциални купувачи“, добави Жельо Бойчев. Той бе категоричен, че твърдението на министър-председателя и министъра на финансите, че не са водени разговори за закупуване на ЧЕЗ от страна на българската държава противоречи с това- на дружеството, че от 2013 г. досега са предлагали на всяко българско правителство да закупи активите.