Сергей Станишев: Нужна е последователна и активна политика в смесените райони в страната

Апр 11, 2010 Новини БСП 0 1295

БСП трябва да има ясна партийна политика в смесените райони

БСП трябва да има ясна партийна политика в смесените райони. Нужна е последователност, търпение и активност, усилията да бъдат както на местно, така и на национално ниво. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев на срещата си с членовете и симпатизантите на партията в Кърджали. Станишев подчерта, че като европейска пария БСП винаги е била толерантна и се е стремяла към интеграция на всички български граждани в обществото. Лидерът на БСП изтъкна, че предишното правителство е отделило особено внимание на регионите, които по думите му са били позабравени през последните 20 години. Инвестирало се е в инфраструктурата на региони като Кърджали, като целта е била страната ни да се развива равномерно и хората да изберат да останат да живеят и работят по родните си места. Като конкретен пример лидерът на БСП посочи Водното огледало, което не просто е променило облика на Кърджали, но и има особено значение за сигурността на града. „Този проект позволява на хората да бъдат спокойни", отбеляза Станишев.

Председателят на БСП заяви, че Изпълнителното бюро на партията е в Кърджали, защото местната организация се нуждае от подкрепа. По думите на Станишев социалистите в областта работят в тежки условия, защото има политическа доминация на една сила в местната власт. Председателят поздрави БСП-Кърджали за това, че води открита политика, отстоява позициите си и търси диалог. Лидерът на БСП напомни, че партията неведнъж е била опонент на ДПС в местните избори. „Ако на национално ниво постигахме добро взаимодействие с ДПС, на местно ниво това не се случваше", коментира Станишев. Според него е важно, че БСП винаги е имала последователна и предсказуема политика и държи на принципните отношения с ДПС. Станишев беше категоричен, че БСП никога не се е отнасяла деструктивно към нито една партия, включително ГЕРБ. За да има съдействие с управляващите обаче, те трябва да спрат да лъжат и да се оплакват от „лошото наследство". Тогава би бил възможен разговорът за това как държавата може да се възстанови икономически и социално.

Станишев отбеляза, че след трагичния и нелеп инцидент със самолета на полския президент поляците са показали, че в труден момент могат да бъдат сплотени. Според лидера на БСП България по друг начин се намира в трудна ситуация, а управляващите водят политика на разединение, конфронтация и омраза. „Тази политика беше позабравена през последните осем години", изтъкна Станишев. Той  напомни, че в името на страната, БСП е намирала начин да преодолява трудностите в рамките на тройната коалиция. Според бившия премиер почти няма група български граждани, която да не е усетила придобивките от икономическия растеж през четирите години управление на предишния кабинет.

Лидерът на БСП заяви, че през деветте месеца управление на ГЕРБ обществото и медиите са затрупани от скандали, арести и обвинения. Малко обаче се говори за същността на политиката на управляващите. „Това е крайно дясна политика, която може да се сведе до една дума - приватизация", категоричен беше Станишев. Той напомни, че още преди изборите БСП е предупредила, че гласувайки за ГЕРБ, българите ще получат политиката на Иван Костов. „Фактите потвърждават, че сме били прави", отбеляза лидерът на БСП. По думите му управляващите прокарват политиката си на приватизация, оправдавайки се с кризата. На практика предвиждат продажба на остатъчните дялове на държавата и 15% от БЕХ. Според Станишев желанието на ГЕРБ е да се приватизира единствения сектор, в който държавата е останала водеща - енергетиката. Едновременно с това ГЕРБ се отказват от социални ангажименти. Лидерът на БСП изтъкна, че бюджет 2010 е първият, в който на гражданите се отнемат социални права.

По думите на Станишев сегашното управление има авторитарен характер и дори се върви към еднолична диктатура. ГЕРБ се стреми към цялата власт и всеки, който им се противопоставя трябва да бъде наказан - не само БСП като единствена алтернатива, но и президента и онези в съдебната система, които искат тя да бъде независима.

Лидерът на БСП беше категоричен, че въпреки че желаят цялата власт, ГЕРБ не могат да я упражняват в полза на обществото. Причината за това е некомпетентността на управляващите. „Не са осъзнали къде се намират и какво да правят. Чува се само хленч и жалби от наследството от предишното правителство", заяви Станишев. За да онагледи полученото от предишния кабинет, председателят направи сравнение с наследството, което получи Папандреу в Гърция. Гръцките социалисти завариха 13% от БВП бюджетен дефицит и 117% държавен дълг. Бойко Борисов получи като наследство 8,2 млрд.лв. фискален резерв, 15% от БВП държавен дълг и балансиран бюджет до средата на 2009г. Станишев определи като пълни измислици обвиненията на ГЕРБ, че има 2 млрд.лв. в скрити договори. Лидерът на БСП попита защо след 9 месеца управление на Бойко Борисов фискалният резерв е паднал до 6,2 млрд.лв. „Цента на грешките на ГЕРБ ще я платят българските граждани", предупреди Станишев.