Характерът на изборите за европейски и за национален парламент е различен, както и мотивацията на избирателите

Янр 22, 2009 Новини БСП 0 1556

БСП ще излезе с позиция за провеждането на изборите за национален и европейски парламент след анализ на всички аргументи "за" и "против" и след консултации с всички парламентарно представени политически сили

БСП ще излезе с позиция за провеждането на изборите за национален и европейски парламент след анализ на всички аргументи "за" и "против" и след консултации с всички парламентарно представени политически сили. Това заяви днес председателят на БСП и премиер Сергей Станишев в отговор на журналистически въпроси на пресконференция в Министерския съвет.

Станишев заяви, че няма идеален вариант от страна на гражданското общество и БСП не е формирала окончателната си позиция "за" или "против" смесеното провеждане на изборите за европейски и национален парламент.

Смешно е да се правят промени в Конституцията заради един конкретен случай - съчетание на избори, каза още Станишев. Според него характерът на изборите е доста различен, както и мотивацията на избирателите. Той отбеляза, че в много страни се поставя този въпрос, в това число и за отлагане на европейските избори, което не е подкрепено от ЕП.

Премиерът определи като несъществен аргументът, че ако изборите са в един и същи ден ще се спестят средства. Демокрацията е скъпо удоволствие и най-евтино би било, ако не провеждаме изобщо избори, коментира председателят на БСП. По думите му  спестените средства биха се равнявали с разходите за изграждането на 1 км от Южната дъга на Софийското околовръстно шосе.