Момчил Неков: Ваксинирането е от изключителна важност за колективното здраве

Евродепутатите гласуваха резолюция във връзка с поставения проблем за нарастващите обществени колебания относно ваксинирането

„Гласувах в подкрепа на резолюцията, защото смятам, че нарастващите обществени колебания относно ваксините и намаляването на равнищата на ваксинация в Европа са тревожен феномен. Смятам, че е нужен широк обществен дебат, както на европейско, така и на национално ниво“. Това каза на пленарно заседание в Страсбург евродепутатът-социалист Момчил Неков. Днес ЕП постави за гласуване резолюцията „Обществени колебания относно ваксините и намаляване на равнищата на ваксинация в Европа“.

Неков изтъкна още, че много важна част от справянето с проблема е в информираността. Според него комуникацията за необходимостта от превенция трябва да бъде с всички прослойки на обществото, защото проблем има и в двете крайности на социума- както сред хората с високи доходи и социална позиция, имащи достъп до свръх информация, така и сред мацинствата- с минимален или никакъв достъп до здравеопазване и информираност. „Нужна е превенция и по отношение на бежанците, чийто здравен статус е неизвестен“, каза още евродепутатът.

„Масовата истерия, свързана със страничните ефекти от ваксинацията кара дори най- смелият родител да ваксинира със свито сърце своето дете. Недоверието на гражданите дава и своите последици - огнища на зараза с морбили избухнаха в редица държави членки, чието предотвратяване е било възможно“, категоричен беше Неков.

Епидемии от морбили имаше в рамките на няколко европейски страни, като само за две години заболеваемостта от болестта се е учвеличила повече от два пъти и основно случаите са регистрирани на териториите на Румъния и Италия. Случаи на заразени деца имаше и в нашата страна през миналата година.