Корнелия Нинова: Да започнем от себе си – депутати без привилегии!

Изказване на председателя на БСП Корнелия Нинова

Искаме тази сесия на Народното събрание да бъде различна и да направим четири неща. Европредседателството остава приоритет и няма нужда да ни приканват към това, защото в началото на Народното събрание ние постигнахме политическо съгласие чрез обща декларация. Изпълняваме този ангажимент изключително коректно и точно. Ще ни се обаче да има промяна и по този приоритет поне в последните месеци. Не трябваше по тази тема да говори Цветанов, а министър-председателят.  Нито веднъж от началото на европредседателството българският парламент не беше информиран и не дискутира темите за европредседателството. Иска ни се тази сесия да е различна и поне преди срещата на върха на 17 май българското правителство да ангажира НС, а чрез него и национална енергия, за хубавите приоритети на България по европредседателството. На 16 май предстои наша среща с леви лидери, еврокомисари и премиери в София, на която ние отново поставяме своята визия за бъдещето на Европа и за присъединяването на Западните Балкани. Тази наша визия беше включена в общата и национална на България, за която постигнахме добро съгласие. Нека поне по тази тема да работим заедно, но и да изискваме от институциите, в лицето на правителство, да дойде тук, където му е мястото и да каже какъв е напредъкът, не само по Западните Балкани, по кохезионната политика, бюджета по следващия програмен период след Брекзит, по отношение на социалния стълб, който е приет в Европа и социалните права. Имаме много какво да си говорим и очакваме премиерът да дойде тук и да отчете председателството.

На второ място искаме тази сесия да бъде времето на проглеждането. Задоволяваме се с четене на черна статистика всеки ден. Стопили сме се с още 400 000 души и сме нацията, която най-бързо изчезва. Прожекторите в Брюксел осветиха най-корумпираната държава, която стои начело на председателството. Тези прожектори казват, че сме и най-бедната страна в Европа. Какво правим? Правим политика на парче, закони на парче и гарантиране на народа си живот на парче. Искам тази сесия да бъде различна – да прогледнем не за днес, не за утре, а за години напред. Да прогледнем в бъдещото. Има много проблеми в страната, натрупани през годините от всички. Нека да изберем три, които да кажем, че започваме да решаваме, но дългосрочно. И ние предлагаме те да бъдат – българска икономика, производство. Все повече ставаме икономика на услугите и все по-малко на производство, още по-малко на българското производство. На второ място тази икономика да бъде обвързана трайно и дългосрочно с модерно, високотехнологично образование. Китай и САЩ направиха огромна крачка по пътя на изкуствения интелект. Ние миналата година спорехме дали да са черно-бели или цветни учебниците. Имаме нужда от друг тип образование, друг модел и колкото и да се кърпят проблемите, това не решава големия – образованието ни не е адекватно на съвременното развитие на света. На трето място за нас това е здравеопазването. Но не така, както предлагат управляващите – да пипнат нещо в законите за спешна помощ, утре нещо друго ще пипнат в листата на пътеките, но днес излезе информация – 6 000 болнични легла се закриват. Това изисква нов модел на здравеопазване, нова система, а не живот на парче. Ако започнем да решаваме тези въпроси дългосрочно, ще направим крачка към голямата ни цел – спасяване на народа ни от демографско изчезване и решаване на проблема с бедността. Това за нас е далечната цел. Тези политики са средство за постигането й.

На трето място – проглеждане за нещо друго. Има един въпрос, който никой не иска да произнесе на глас. За нас от няколко години се казва паралелна държава. За президента Радев е тъмнината – онази тъмнина, в която стоят паралелни фигури, които дърпат конците на държавата. Имаме една официална държава, официални институции и едни отзад, които командват официалните и купуват официалните и печелят от това на гърба на народа. Искаме тази сесия да бъде началото на това признание, на това проглеждане и решаването на този проблем. Ние направихме сериозен анализ с професионалисти – кои са тези сфери, кои са онези големи, които стоят в тъмното, които дърпат конците и ежедневно изсмукват жизнени сили на хората. И сферите са следните: производство и търговия с лекарства. Кой  днес не ползва лекарства? Всеки българин е засегнат от този монопол и задкулисие. Производство и търговия с пшеница и хляб. Кой българин не ползва хляб и не засяга ли това всяко семейство? Производство, пренос и доставка на енергия - изключително тъмна сфера. Има и още няколко, които сме конкретизирали в този анализ и който през тази сесия ще бъде наш приоритет – битка с големите. А кой има характер и смелост тук, в залата да проведем тази битка, ако сме откровен и справедливи, а не само на думи да говорим, че сме за изсветляване на икономика и се грижим за българския народ. Ние я започваме тази битка с конкретни предложения, имена и законопроекти.

Ако се правят смели заявки за промяна на модел, система, да се сложи край на прехода и да се поведе държавата в друга посока, трябва да започнем от себе си. Трябва да се даде личен пример. Знаем ли всички, че пропастта между политици и народ се увеличава – знаем. Знаем ли всички, че сме с привилегии? Внасяме промяна в правилника на НС, който отнема всички привилегии на народните представители. Знам какво ще ми кажете – депутатите в Германия работят за по-високо заплати. Германският народ получава по-високи заплати. И ако ще се измерваме с германските депутати, нека първо да измерим как живеят народите ни. И това не е популизъм, защото кой българин, освен политическия елит на страната, работи на заплата, която зависи от ръста на средната заплата в страната и се увеличава на всеки 3 месеца? 99% от българския народ работи на фиксирана заплата. Ние ще си вдигаме заплатите всеки път, когато се повиши средната. С кое право? Това не е популизъм, а конституционен принцип за равни права. Колко души в България почиват над 70 дни? 240! Как може един миньор за тежък физически труд да почива 30 дни, а депутатите да почиват 70? Знам, че не го приемате, но ние ще го внесем. А ако го отхвърлите, си е ваша воля. Някой ден, когато управляваме, това ще стане факт. Аз ви го гарантирам. Това не е популизъм, а справедливост, осъзнаване. Това ще покаже дали сме разбрали, че народът ни не приема привилегированата класа. Това ще покаже дали искаме да развържем това кълбо от обвързаности на политика, бизнес, пари, интереси и привилегии. Дали ще бръкнем в тази топка и ще я разкъсаме или народът ще изрита тази топка от терена на политиката и ще пусне нови отбори тук, които да му гарантират по-добро бъдеще. Няма да квалифицирам тези, които не приемат идеите ни и да ги посочвам като антиевропейци, както правят те, ще ги призова за едно – сигурна съм, че 100% в залата споделят тези мисли на ум, малцина са тези, които ще си позволят да ги изрекат. И още по-малко са тези, които ще ги свършим тези неща. Обръщам се към тези малко в тази зала и извън нея. Малцина в света с променили държавите си. Тези малцина през всички години са наричани водачи и лидери. Призовавам тези, които споделят тези мисли и са готови и смели да ги реализират, да бъдем водачите на народа си, които той очаква.