Таско Ерменков: Недомислици при разпределението и отчитането на топлинната енергията водят до недоверието на потребителите

Любомир Бонев: Инвестициите в топлопреносната мрежа в България, ако въобще има такива, са минимални

„Услугата топлоснабдяване е колективна и не може да бъде доставена по друг начин. Тя е проектирана като такава, но трябва да бъде и солидарна“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Таско Ерменков от парламентарната трибуна. "Недомислици, свързани с разпределението и отчитането на топлинната енергията водят до недоверието на потребителите към качеството и количеството на това, което са получили и трябва да плащат. Много са проблемите, които са свързани с топлофикационните дружества – инвестиции, емисии, които те трябва да заплащат, цена, която трябва да формират, за да поддържат инсталациите си в годност. Проблем има и с топлинните счетоводители, които имат договори с крайните потребители. Това са проблеми, които съществуват в системата и ние трябва да ги решаваме“, каза още народният представител. Ерменков добави, че са малко и възможностите за допълнително договаряне между доставчик и потребител, защото параметрите в договорите се формират от независим регулатор. „През 2013 и 2014 г. комисията по енергетика проведе много заседания, посветени на тези проблеми с широко участие на потребители и топлофикационни дружества. За съжаление тогава не ни стигна времето за промени в законодателството“, припомни Таско Ерменков. Той предложи да бъде създадена работна група, с участието на всички заинтересовани страни, за постигане на консенсус, който ще позволи топлоснабдяването да се развива в интерес на всички по веригата- от снабдителите до крайните потребители.

Любомир Бонев: Инвестициите в топлопреносната мрежа в България, ако въобще има такива, са минимални

„В началото на проверката на Министерство на енергетиката в „Топлофикация Перник“, заместник-министър Красимир Първанов обяви, че сметките на абонатите ще бъдат коригирани и  периодът, в който топлоподаването е било прекъснато, няма да бъде фактуриран. Въпреки че студуваха и въпреки обещанието на зам.-министъра, сметките на жителите на града бяха коригирани само с  2 лева“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Любомир Бонев. Той добави, че  за два месеца, от 1 януари до 27 февруари,  в „Топлофикация - Перник“ е имало 17 аварии. „В два от най-студените месеци на годината, перничани са стояли на студено почти през цялото време, учениците излязоха в принудителна ваканция заради студа в класните стаи. Една от големите аварии остави над 30 000 души без отопление за две седмици, а останалите са отстранявани за период от 48 часа. Сами можете да сметнете- колко дни са това. Защитата на потребителите, обаче, е ограничена и няма кой да удовлетвори техните искания. Инвестициите в топлопреносната мрежа в България, ако въобще има такива, са минимални, а ремонтите се правят на парче."- коментира Бонев. Той изтъкна, че хората ще продължават да студуват, ако министерството не вземе мерки и не принуди собствениците на дружествата да инвестира в мрежата.