Васил Антонов: Да възкресим човешкото в душите си! Тогава трудът ни ще е по-полезен за обществото.

Декларация на ПГ на „БСП за България“ по случай Възкресение Христово - Великден

След броени дни православните християни по цял свят ще се поздравим с „Христос Воскресе!” Ще се замислим за същността на човешкото съществуване и за онова, което ни прави човеци.

Като законотворци и управленци, ние сме избрани да се грижим за хората, а често забравяме същественото - обикновения живот и ходът, който той следва. Игнорираме човешките емоции и чувства. Нещо повече - сякаш имаме имунитет срещу тях.

 

Сега сме в едни от най-важните дни на годината, в които може да се погрижим за душевността си. Това са дните от Страстната седмица, които напомнят за последната от житейския път на Христос на Земята. Редно е отново да разчетем посланията, отговаряйки си на въпросите:

- Защо Той изгони търговците от храма, които вместо в дом за молитва го бяха превърнали в тържище и намираме ли аналогия с храма, в който се намираме ние?

- Защо Юда продаде учителя си за 30 сребърника и по време на Тайната вечеря извърши предателство, като чрез целувка Го посочи на войниците?!

- Защо Христос понесе мъченията и болката, които получи от нас - хората, като отплата за мисията си да помага и да прави този свят по-добър и често с работата си не предизвикваме ли страдание, ние, често с работата си не предизвикваме ли болка на хората чрез последствията от нашите непремислени, а често премислени действия?!

Категорично не сме си взели поука. Предателствата и продажбите са част от битието ни. Сякаш свикнахме с тях и ги отминаваме с лекота. Днес, Възкресението - житейското и библейското, не е само след смъртта. То е надежда, че след всяко зло идва добро, че след всяко страдание има радост, че всеки разкаял се получава прошка и втори шанс. На това ни учат православните ценности. Нека в делниците по-често се обръщаме към тях и ги следваме! Днес живеем в размирен свят. Световните и регионалните конфликти следват един след друг и са твърде близо до нас. Ние, съзнателно или не, чрез действие или бездействие, сме част от тях.

През тази година Интерпарламентарната асамблея по православие навършва 25 години. В календара на Асамблеята са предвидени няколко значими честванията. Едното е сега - в дните между католическия и православния Великден, в столицата на Ливан - Бейрут, с участието на представители от 70 страни. Чест е за България, че първото празнично събитие, посветено на годишнината, се проведе преди седмица в Плевен - пленер-живопис под надслов: „Православни ценности”. За съжаление, за първи път български народни представители не участват в това честване в Ливан.

https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gifИзконен е стремежът за възраждане и създаване на по-добри възможности за всички хора и всички страни. Нужно е ние, които водим народа, да възкресим човешкото в душите си! Тогава трудът ни ще е по-полезен за обществото и за мира между човеците. Светли да са Великденските празници за всички! Здраве и благополучие! Повече доброта и вяра в дните ни!

Честито Възкресение Христово!