Корнелия Нинова: Диалогът може да реши проблемите на Западните Балкани

Апр 04, 2018 Новини БСП 0 1079

Само на политическо ниво, въпросът за Западните Балкани не може да се реши. Важно е и участието на гражданското общество

„Би било добре да се съберем всички и да обсъдим бъдещето на Западните Балкани. Знаем, че има неизчистени въпроси между някои от държавите. Начинът, те да се решат, е диалогът.” Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по БНР, която участва в среща на лидери на социалистите от Европа.

„От нашето председателство остават 3 месеца. Отсега трябва да започнем да говорим по тази тема с бъдещия председател на ЕС – Австрия”, обясни лидерът на БСП. Според Корнелия Нинова само на политическо ниво, въпросът за Западните Балкани не може да се реши. „Важно е и участието на гражданското общество. Колкото повече енергия се ангажира в народите, които искат присъединяване към Европа, толкова по-успешен би бил този процес”, подчерта председателят на БСП. Тя обясни, че в своето обръщение по време на срещата на соцлидерите е обърнала внимание на това, че са важни политическият диалог и големите инфраструктурни проекти. „Но, най-важно е да се даде отговор на социалните въпроси, икономическите въпроси, образованието, здравеопазването. Не забравяйте- доходите, работните места. Трябва да се ангажира гражданското общество, синдикати, за да може този процес да има по-голяма подкрепа”, обясни тя.

Вярно ли е, че ЧЕЗ вече са подали заявление за увеличение на цената на тока?

„Гинка Върбакова е лицето на сделката за ЧЕЗ, зад нея обаче стои Бойко Борисов и правителството, и вчерашните действия го показаха”, заяви Корнелия Нинова в отговор на въпрос за сделката за ЧЕЗ. По думите й за пореден път Борисов унижава парламента и не идва да дава отговори. „Какъв е този завой, който се взема - държавата да не участва в сделката!  На срещата при Борисов бе заявено, че държавата иска да контролира сделката, да закупи поне контролен пакет акции, че има пари в бюджета на държавата, а виждаме само месец по-късно какво се случва”, коментира Нинова. Тя попита- какво стана през този месец, че позицията  се обърна наобратно. Лидерът на БСП попита също- какво се случва с националната сигурност, с тока на 3 милиона българи. „Вярно ли е че ЧЕЗ вече са подали в КЕВР заявление за увеличение на цената на тока?”, попита Корнелия Нинова.

„Социологическо проучване показа, че 60-70% от хората очакват държавата да пази сигурността и енергийните доставки, както и държавата да се включи в сделката”, каза лидерът на левицата и обясни, че с действията си правителството на Борисов се противопоставя на хората. Тя бе категорична, че сделката трябва да се развали и държавата да се включи на пазарен принцип в закупуването на ЧЕЗ. Отбеляза, че никой не дава информация за произхода на парите, с които ще се купува компанията. „Писмото, което уж беше изпратено от чешкия премиер Андрей Бабиш до българския Бойко Борисов, се оказа, че не е изпратено. Всички тези неясноти водят до мисълта, че има задкулисие, далавери и никой не дава ясни отговори”, каза Нинова.

Ще водим борбата с корупцията докрай

„Ще водим борбата с корупцията докрай”, каза също Корнелия Нинова и обясни, че БСП продължава да изкарва наяве закононарушенията и корупцията  на депутати и кметове. „Битката ще я водим докрай. Това са наши последователни действия за изчистване на политическата ни система от най-големия бич – корупцията”, каза още тя.