Корнелия Нинова: Позицията да не се гонят руски дипломати е най-отговорната и вярна в момента

Мар 30, 2018 Новини БСП в медиите 0 999

Дали Цветанов сега ще определи Борисов като антиеворпеец

„Да заявиш открито, че няма да изгоним руски дипломати, защото няма доказателства и това е националният интерес, не е снишаване, а много смела позиция. Позицията на Борисов е най-вярната и отговорна в момента“. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в студиото на Бтв. Тя попита дали Цветанов сега ще определи Борисов като антиеворпеец? Нинова подчерта, че е поздравила Борисов за позицията публично и лично по телефона. „Изненадах се от много крайно агресивната позиция на Цветанов, квалификациите, които даде на БСП като антиевропейска партия, защото не подкрепяме решение, при което няма доказателства. Нападна президентската институция директно – това беше абсолютно непонятно поведение. В декларацията дадох примери за европейски държави, които са на същото мнение като нас, като Австрия и Германия“, коментира Нинова. Според нея Цветанов подтиква към междуинституционална война, но е категорична, че такава не трябва да има, особено в такъв тежък момент. 

Председателят на БСП обясни, че обвиненията към БСП тръгват от президентската кампания, когато левицата се обяви против подписването на СЕТА и против двойните стандарти в храните. „Това се оцени като антиевропейско поведение. Но днес цяла Европа говори за двойни стандарти. Не защитаваме руските интереси, а европейските и българските национални“, подчерта тя. Нинова обясни, че в декларацията е предложила европейски принципи, на които да стъпим – да има мир, а не война, принципът на международното право – невинен до доказване на противното, когато има доказателства - тогава решения. Не подкрепяме използването на биологични и химически оръжия, но държим на принципи в политиката, правото, национален суверенитет и интерес. „Това е исторически момент за лидерство и характер. България сега е председател на Съвета на Европа и трябва да бъде мост между Европа и Русия, а след това Австрия да я поеме. Моментът е толкова напрегнат, че ни трябва разум и спокойствие“, каза още лидерът на левицата.

„Кое е историческото на срещата във Варна? Последните 3 години има 12 такива срещи. Това е процес за търсене на диалог за изглаждане на проблемите“, коментира Нинова. Тя допълни, че са важни резултатите, а такива няма. „Единият от въпросите, които трябваше де се реши, е отношенията Гърция – Турция. Няколко часа след това нещата се изостриха и имаше провокации. По въпроса за облекчения режим за турски граждани няма напредък“, подчерта председателят на БСП.

Гинка Върбакова е близка до властта. Зад нея стои Борисов

По повод сделката с ЧЕЗ Нинова е категорична, че от самото начало „мирише на далавера и нечисти пари“. „Проверихме, че Върбакова санира блокове в големи градове в България за над 8 млн. лв. Кой дава санирането в страната - правителство. Тя е близка до властта“, заяви Нинова. Според нея Борисов стои зад Гинка Върбакова. „С какъв капацитет фирма, направена преди 3 месеца, с капитал от 50 000 лв, никому непозната, купува ЧЕЗ-България?“, попита лидерът на БСП. Тя е категорична, че няма как държавната банка, на която е принципал премиерът, да предприеме действия за такава голяма сделка, а той да не знае. 

Нинова припомни и противоречивите позиции от страна на управляващите. Тя е категорична, че трябва да се изясни произходът на средствата – дали ще дойдат от офшорни зони с неизяснен произход, защото Банката за развитие се оттегля от сделката. „Някой с нечисти пари ще купи 1/3 от доставките на ток и ще държи в ръцете си 3 млн. българи, ще направи България зависима държава, защото това е национална сигурност. Тази сделка трябва да се прекрати. КЕВР да си влезе във функциите и да се произнесе“, каза още Корнелия Нинова.