Румен Овчаров ще сезира Прокуратурата за ТЕЦ „Марица Изток”

Апр 01, 2010 Новини БСП 0 1503

Има смущаващи факти около пренасочването на руския транзит вместо през България, през „Син поток", което е ощетило държавата с около 2 млрд

Има смущаващи факти около пренасочването на руския транзит вместо през България, през „Син поток", което е ощетило държавата с около 2 млрд. лв. 

 

Ще събера информация и след празниците ще сезирам прокуратурата за процедурите и договорите, подписани от правителството на Иван Костов за изграждането на ТЕЦ „Марица Изток 1" и за избора на контрагент или партньор за рехабилитацията на ТЕЦ „Марица Изток 3". Това каза на брифинг в НС депутатът от ПГКБ Румен Овчаров. По думите му договорите с тези две дружества са сключени по такъв начин, че в момента НЕК е задължена да изкупува в продължение на 15 години електроенергията, която те произвеждат на цена, която значително надвишава цената на всички останали производители в България, с изключение на възобновяемите енергийни източници. Според Овчаров т.нар. процедура с инициираща страна, по която е избрана американската компания тогава „3С" за главен изпълнител на заместващата мощност в „Марица Изток 1", не съществува в нито един нормативен документ на България.

Румен Овчаров обяви, че договорът за доставките на газ от 1998г. също има съмнително съдържание. Документът е направен така, че доставчикът на природен газ ще е безнаказан, ако прекрати доставките си. Депутатът припомни, че заради този договор преди една година Иван Костов го е търсил по целия свят. Представителят на левицата коментира, че има смущаващи факти около пренасочването на руския транзит вместо през България, през „Син поток", което е ощетило държавата с около 2 млрд. лв.  Овчаров обясни, че на 26 април 2007 г. е изпратено съобщение до медиите, в което се казва, че министерството е направило необходимите проверки в ТЕЦ „Марица Изток 2" и е взело ясни и категорични решения. Резултатите от проверките са изпратени на компетентните органи, които трябва да преценят има ли нарушения или не и необходимост от сезиране на прокуратурата. „Това е, така да се каже, начало на приказката за „октопода", т.е. ако е имало „октопод", той още тогава е бил унищожен", заяви Овчаров. Депутатът обясни, че две от нарушенията са за нередности при възлагане на малки обществени поръчки за над 7,8 млн. лв. и сериозно закъснение при ремонтните и инвестиционните програми на дружеството. 

Народният представител от левицата обяви, че е направена спекулация във връзка с цени и припомни цените на две от дружествата. Цената на електроенергията, която се изкупува от ТЕЦ „Марица Изток 2" е с 62 лв. за един мегават час. Цената на електроенергията, която се купува от ТЕЦ „Марица Изток 3", е 83 лв. на мегават час. Тази цена е вече по-висока от евентуалната цена на електроенергията от АЕЦ „Белене". 

Овчаров коментира и че цените на въглищата се формират на базата на методика, която е отпреди 10 години по времето на Иван Костов. „Тъй като се спекулира, че цените на ТЕЦ „Марица Изток" били много по-високи от цените на вносните въглища, искам да ви кажа какви са те: цените на въглищата на „Марица Изток" са 74 лв. за тон основно гориво, цените на другите мини в България са 124 лв. на тон основно от гориво, а вносните въглища са 90 долара за тон", обясни депутатът. 

„Аз съм напълно наясно, че съм обичайният заподозрян винаги, когато нещо се случи в енергетиката", каза още Овчаров и добави, че досега никой не го е похвалил за хубавите неща, които е направил. „Поради тази причина отдавна съм се отказал да споря с всяка една спекулация и от 3 години спазвам стриктно правилото, че не бива да се спори с глупак", заяви народният представител от ПГКБ. „Когато Иван Костов започва да ми вдига назидателно пръст и да ми се прави на спасител в енергетиката, просто няма как да не реагирам", беше категоричен Овчаров.