Корнелия Нинова: Да гарантираме на народа си и на Европа- мир, спокойствие и просперитет

Да се обединим около обща позиция на Народното събрание за кризата с Русия

Случаят „Скрипал“ предизвика безпрецедентна дипломатическа криза в света. В нея са включени вече над 25 държави от различни континенти дори.  Отзовават се дипломати, разменят се остри нападки, къса се диалогът, напрежението расте всеки ден - изключително опасна ситуация и труден момент за Европа, но и за всеки политик, който трябва да взима решения.

Има такива моменти в историята, които изискват в най-висока степен мъдрост, разум и лидерство. И Европа, и България се намираме в такъв момент. Признавайки правомощията на изпълнителната власт, смятаме, че в парламентарна република, тук, в българския парламент, също трябва да вземем решение да не оставяме правителството само и всички институции да се обединим.

Били сме разделени по много въпроси. Разделени сме и сега. Коалиционните партньори в правителството са на различни мнения. Различни позиции има в управляващата партия ГЕРБ.

Какво предлагаме и какво може да ни събере? Предлагаме обща позиция на българското Народно събрание около общочовешки ценности, принципите на международното право, принципа на равнопоставеност и взаимно уважение между държавите членки на ЕС, които са необорими.

1. Да заявим, че ние сме за мир и против войната, допускайки, че никой от Вас не оспорва това. Но мир се постига с диалог, а не с дрънкане на оръжия и заплахи.

2. Да заявим, че ние сме за истината и за принципа на международното и българското право – невинен до доказване на противното. Също допускам, че сте съгласни. До този момент, никой от нас не знае каква е точно истината. Да кажем, че искаме да я научим. Досега никой не е дал безспорни доказателства за нечия вина. „Вероятно“ не означава „сигурно“ и никой никъде не бива да бъде съден по вероятности.

3. Докато не се дадат безспорни доказателства, България да не гони руски дипломати и да не отзовава свои.

4. Да заявим, че ние споделяме солидарността, но солидарност с правото, истината и принципите за суверенитет и ненамеса на чужди държави при вземането на национални решения. Големите европейски демокрации ни дадоха добър пример за това:

- Франция – президентът Макрон ще посети Москва и ще се срещне с президента Путин;

- Германия – правителството експулсира четирима руски диломати, но приема четирима нови на тяхно място и процесът по Северен поток продължава да тече;

- Австрия – открито и честно пред народи си и пред света, правителството заяви: „Лондон изразява недоволство, за да ни принуди да приемем определени мерки. Но въпреки това, няма да експулсираме руски дипломати. Запазваме канал за диалог с Русия!“ Нещо повече, Австрия заяви желание да бъде посредник между Европа и Русия. Може би, в качеството си на бъдещ председател на Съвета на ЕС след нас. Австрия ще поеме лидерството на Европа след 3 месеца.

Но днес, във вихъра на тази безпрецедентна криза, лидер на Европейския съюз е България. И би трябвало, като такъв, да бъдем мост между Европа и Русия. Българският министър-председател неведнъж се е нагърбвал с ролята на посредник: между Турция и ЕС, между ЕС и Западните Балкани. Мисля, че няма по-изключителен момент, в който България, като председател на Съвета на ЕС, да бъде посредник и да предаде това посредничество на Австрия, която вече заяви, че е готова да го направи.

Уважаеми дами и господа народни представители,

Предлагаме обща позиция на Народното събрание на Република България, основана на четири тези:

1. Искаме мир, а не война.

2. Искаме да знаем истината и да се спазва принципът за невиновност до доказване на противното.

3. Дотогава няма да експулсираме руски дипломати и няма да отзоваваме наши.

4. Като председател на Съвета на Европейския съюз, сме готови да поемем лидерство и посредничим в диалога Европа – Русия.

В тази връзка, от името на ПГ на „БСП за България“, искаме прекъсване на пленарното заседанието -   30 минути почивка. Предлагаме госпожа Караянчева да свика Председателския съвет. Всяка група да изрази мнение и ако постигнем съгласие, да излъчим по двама души, които да конкретизират текст за обща декларация. Припомням, че сме правили подобно нещо, когато беше кризата в Македония, когато изискваше да застанем като един заради напрежение на Балканите. Мисля, че можем да го направим. Нека сега, в далеч по-сложна ситуация, да го направим отново.  

Моментът изисква разумни решения, без емоции, с мъдрост, която отчита не само конюнктурния момент, а гледа далеч напред. Моментът изисква лидерство, държавническо отношение. Да покажем, че можем да бъдем тези държавниците, които гарантират на народа си и на Европа мир, спокойствие и просперитет.