Иванов: Оставката на вътрешния министър може да върне доверието в институциите и България

29.03.2017 г.

Вече трети месец България председателства Съвета на Европейския съюз, но вместо да  защитава и налага сред останалите страни членки на съюза своите приоритети, правителството твори гаф след гаф. На 20 – ти март, 2018 година МВР сътворява невероятен скандал, който поставя под въпрос не само сигурността на страната, но и на цяла Европа! Какво се случва: цяла смяна служители на Гранична полиция са напуснали работните си места, в резултат на което 42-ма пътници на полет от Париж влизат на наша територия без никаква проверка. Те са пристигнали в салона на Терминал 2 в 15,35 ч., но там не е имало нито един служител, затова си взели багажа и просто са си отишли. Нещо невиждано досега! Ние питаме- това ли са усилията на правителството да опази европейските граници?

Уважаеми колеги, случилото се не може да бъде наречено по друг начин освен престъпна небрежност и немарливост, която слага огромно петно върху авторитета на държавата! За съжаление това е един скандален пробив в сигурността на Аерогара София, който е абсолютен саботаж от страна на МВР и налива вода в мелницата на най-големите критици на пълноправното членство на България в Европейския съюз!

Реакцията на министър-председателя, министъра на вътрешните работи и подопечните му служители, за още по-голямо съжаление, бе тотално неадекватна на: пълен хаос – влязоха в противоречиви и неубедителни обяснения: първо не знаеха какво се е случило, след това се оказа, че информацията е достигнала до ръководството на министерството два дни след инцидента, после вместо да видят големия проблем се втурнаха да обясняват как един служител бил в тоалетна, друг обядвал, пушел и т.н. – дейности несъвместими с изпълнявания дълг. След това се прехвърляше отговорността от едно министерство към друго. А действителност никой не поема политическата отговорност за това безобразие!

Цитирам вътрешния министър Радев - „Има проверка, разпоредил съм я и чакам резултатите, да не скачам преди огъня преди случилото се. Ще проверим точно какво е станало, да видим кой е виновен, защото това е притеснително - цял самолет. То един да мине от тях е опасно, а представете си повече хора. Аз се надявам, че не се е стигнало до там, но това е прецедент” – Щеше  да е прецедент, уважаеми г-н министър, ако не беше схемата за трафик на мигранти, каквато беше разкрита на Летище София само преди година, или „ювелирното“ взривяване на подозрителни автомобили на същото това летище, още по-рано, при друг министър, от това мнозинство.

И ни успокоиха – няма проблем, самолетът идва от Франция, там пътниците сигурно са проверени. Нищо, че само три дни по-късно, на 23 –ти март именно във Франция имаше отново сериозен терористичен акт. Какво чакате? Това да се случи и в България ли?

Само че има проблем, уважаеми колеги! И той не се изолира със случилото се на 20 – ти март, 2018 година на Аерогара София. От месеци сигнализираме за сериозни пробойни по сухопътните ни граници – буквално пробойни, дупки! А това са срутени, в резултат на некачествено изграждане, участъци от преградното съоръжение, което трябва да пази външните граници на Европейския съюз. Съоръжение, за което са изхарчени близо 250 млн. лева на българските данъкоплатци и десетки милиони евро от ЕС. Да си припомним неработещите камери за видеонаблюдение поради неплатени сметки за ток, мръзнещите полицаи и скъсаните им обувки. Е, поне „оградата“ я санирахте вече и ще се ремонтира без обществена поръчка, набързо, за да се прикрият следите. Нищо че има досъдебно производство. Нищо, че справките, изготвени в това същото МВР, сочат нещо притеснително – заловените мигранти са намерени или във вътрешността на страната, или на изход от нея.

И в същото време, искам да ви припомня- българският министър-председател, който лицемерно, и пред българските граждани, и пред европейските ни партньори, заяви на 1-ви февруари в Брюксел: "Просто не е справедливо. Не е справедливо да си измисляте някакви мотиви, които ги няма. И все по-трудно става да си ги измисляте, защото и Еврокомисията и Европарламентът проверяваха границата и се оказва, че България най-добре я пази, но продължавате да си измисляте. Обидно е за нас. Ние си изпълняваме ангажиментите."

Уважаеми г-н премиер, обидно е за нас – българските граждани! На тези думи едно ще ви кажем – вие излъгахте и очевидно, и вие, и вашият екип не си вършите работата и заблуждавате всички!

Уважаеми управляващи, благодарение на липсата на адекватност от ваша страна, сигурността на българската граница се превърна в проблем, който се задълбочава! И ние искаме много бързи и адекватни отговори на нашите въпроси и поемане на политическа отговорност! И това може да бъде само и единствено- оставката на вътрешния министър. Само това може да върне доверието в институциите и България!