Антон Кутев: На срещата с Ердоган трябва да се постави Тракийският въпрос

Мар 26, 2018 Новини БСП в медиите 0 432

26.03.2018 г.

На срещата с Ердоган трябва да се постави Тракийският въпрос, както и българо-турските отношения. Дали Борисов трябва да ги постави, с една или друга строгост и острота, е друг въпрос - въпрос на дипломация. Не вярвам Боросов да разбира въобще от дипломация". Това заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Антон Кутев в сутрешния блок на Бтв. "Когато избирахме Радев се съмнявах, че пилот, военен, генерал, има някакви дипломатически отношения, но в момента той ни е единствената надежда по отношение на външната политика. Той единствено има адекватни послания", подчерта народният представител. Според него напоследък все повече мощни външни политици се държат с България като второстепенна държава. "Не знам дали причината е външният ни министър или министър-председателят, но си позволяват да ни подценяват. Ние сме държава от най-мощния икономически съюз в света - Европейският, ние сме държава от най-големия военен съюз - НАТО и въпреки това се оказа, че сме безгластни и безпомощни на европейската сцена. Проблемът е какви хора сме си избрали да управляват", допълни той. По неговите думи, познавайки мощните дипломатически умения на Борисов, проблемите ни няма да бъдат поставени на срещата с Ердоган, защото  активността не винаги означава резултат. Кутев обясни, че след три месеца изтича европредседателството и това ще бъде най-тежкият период на Борисов, защото ще трябва да отговаря на въпроси. "Освен ремонтът на НДК и плочките, друго няма да остане от председателството. Нищо не направи за Шенген, за трудовия пазар на българите, атомната ни енергетика. Ако този човек не може да постави и реши тези въпроси, защо е премиер?", попита Кутев. Той припомни, че докато министър-председател е бил Станишев, България стана член на ЕС. "Убеден съм, че ако това управление беше тогава, ние нямаше да станем член на ЕС", каза още Кутев.

Зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" посочи, че с всички възможности на председателството, имаме най-беззъбата дипломация, която е виждал. "Външният министър трябва да отговори защо уж изпълняваме условията за Шенген, а те ни поставят още. Най-вероятно заради престъпността, корупцията и защото не можем да гарантираме границите. Тя трябва да пита министър-председателя-кога ще реши проблемите", обясни той.

По темата за ЧЕЗ Кутев подчерта, че става въпрос за тока на половин България. "Държавата трябва да има контрол - през собствеността или през регулацията. Само до преди 10 години ние го контролирахме и по двата начина", заяви народният предтавител. "Борисов казва, че не знае как е продадена ЧЕЗ. Ако министър-председателят не знае как са продали най-голямото ЕРП, той защо е министър-председател? Ако утре Гинка продаде ЧЕЗ на Гинчо, фалира и каже, че повече не може да доставя ток, както се случи с БГА "Балкан", представяте ли си София без ток?", попита Кутев. По неговите думи това е обект от националната сигурност. "Борисов разполага с МВР, разузнаване, НАП, Министерство на финансите, армия и не разбира как му продават най-голямото ключовото предприятие", коментира народният представител. Според него държавата не е лош стопанин. "Как хиляди предприятия работеха, докато бяха държавни и като станаха частни се разпродадоха на скрап. Под предлог, че държавата е лош стопанин, направихме един куп милионери- лоши стопани", каза още Антон Кутев.