Надя Клисурска: Родители, които осиновяват деца над 5 години, да имат правото на отпуск

Георги Гьоков: Държавата ощетява осиновителите на деца

„Предложението на „БСП за България“ създава равнопоставеност между всички осиновители на деца. Родители, които осиновяват деца над 5 години, също трябва да имат правото на отпуск“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Надя Клисурска по време на дебатите за промени в Кодекса на труда. Според нея предоставеното право на отпуск няма да бъде предпоставка за осиновяване на повече деца, но се дава правото на тези хора, които осъзнато са решили да осиновят дете над 5 години, да имат право на  адаптационен отпуск в рамките на 90 дни. „Това е право, а не задължение, за да може родителят да прецени в кой период от осиновяването да го ползва“, допълни тя. Клисурска обясни, че има предпоставка да се ползва във ваканционния период, когато детето не ходи на училище или ако детето посещава самостоятелна форма на обучение. „Много често децата около 5 години, които подлежат на осиновяване, се изостанали в етапите си на развитие. Имат нужда от време за адаптация“, каза още тя. Народният представител подчерта, че предложението не влиза в противоречие със Закона за училищното и предучилищното образование. Клисурска уточни, че биологичните родители имат възможност да ползват отпуск, свързан с бременност и раждане. „Осиновителите на деца до 5 години са ползвали отпуск. Затова и осиновителите на деца над 5 години също трябва да имат право на отпуск“, категорична е Надя Клисурска.

„Проблемът с осиновяванията е от години и не стига, че самата процедурата е дълга и тромава, но и осиновителите имащи щастие да стигнат до финала й, разбират, че вместо да ги стимулира, държавата ги ощетява“. Това заяви народният представител от левицата Георги Гьоков. Той обясни, че и в двата основни социални закона - Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване, при осиновяване на дете до 1 година, осиновителите имат право на високоплатеното майчинство само за времето, докато детето навърши тази възраст. "Ако жената осинови дете на 9 месеца, тя получава 90% от заплатата си, само докато то навърши една година. След това има право на още една година отпуск за отглеждане на детето, докато то стане на 2 г. За нея майката получава по 340 лв. на месец - колкото се откъсна от сърцето на управляващите при приемането на тазгодишния бюджет за втората година от майчинството“, коментира Гьоков. Той обясни, че в България около 80% от децата в Регистъра за осиновяване са над 5 години, а под 10% от осиновяванията са на деца над 5 години. „Броят на кандидат- осиновителите се запазва през последните години и едва ¼ от кандидатурите завършат с осиновяване, а посоченият предпочитан профил обикновено касае деца до 5 години“, посочи той. Народният представител подчерта, че осиновителите на деца над пет години и досега нямат право на отпуск по майчинство, но по- важно е да се отбележи, че няма да го имат това право и в бъдеще. „Но според Комисията за защита от дискриминация това не е дискриминация. Странно тълкуване на ситуацията“, коментира депутатът.

„За „БСП за България“ е категорично ясно, че децата, отглеждани и расли без родителска грижа в първите месеци и години от живота им, е от особена важност след осиновяването да бъде създадена здрава и хармонична емоционална връзка с новото им семейство и периодът след осиновяването е от голямо значение в този процес“, каза още Георги Гьоков.

Виолета Желева: Трябва да бъдем разумни и да мислим за децата на България

„Трябва да бъдем разумни и да мислим за децата на България“, допълни народният представител Виолета Желева. Тя подчерта, че през 2017 г. са осиновени едва 50 деца над 5 годишна възраст. „Не говорим за никакви финансови стимули, даже не говорим и за мотивация, защото това е личен акт. За да подкрепим осиновителите, трябва държавата да покаже, че осиновяването е важно за нея“, каза още Виолета Желева.