Иван Иванов: Оградата на границата е като швейцарско сирене

В момента прокуратурата прави проверка. Очевидно са установени данни за извършено престъпление и се опитват да го прикрият

„Оградата на границата е като швейцарско сирене. По нея се правят безобразия. Поправката в Закона за обществените поръчки ще замаже престъпления“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Иван Иванов от парламентарната трибуна. Той подчерта, че когато се работи по един обект, има гаранционен срок от 5 години. „С промяната в закона, тези гаранционни срокове няма да работят. Златната ограда-искат да направят златна дупка. Като се стопи снегът, най-вероятно и оградата ще замине“, коментира народният представител. Според него управляващите искат да дадат възможност на определени личности да харчат отново държавни пари, при положение, че там вече са изхарчени над 250 млн. лв. „В момента прокуратурата прави проверка и има досъдебно производство. Очевидно са установени данни за извършено престъпление и се опитват да прикрият това престъпление“, каза още той. Иванов е категоричен, че парламентът не трябва да бъде превръщан в съучастник в една мащабна кражба. „Работата на народните представители е да приемат закони, които са в полза на българските граждани. Всички сме виждали снимките от границата, непрекъснато хващат бежанци във вътрешността на страната. Това означава, че те са проникнали отнякъде и тази ограда не е добре. Оградата дори не ги възпира“, каза още Иванов.

Филип Попов: Управляващите правят предложения за промени в закона, за да няма прозрачност

„Управляващите правят предложения за промени в закона, за да няма прозрачност. За да не може да се сравнят офертите за поддръжка на оградата и за да се прикрият далаверите, направени по строежа на оградата, а и сега по поддръжката на оградата“, допълни Филип Попов. Той обясни, че само за половината от оградата, за поддръжката са необходими около половин милион на година. „А форсмажорните обстоятелства никой не може да предвиди, които вдигат още цената на оградата. С поправката в закона, управляващите целят необезпокоявано, без да бъде извършена реална проверка, извън конкурентна среда, да изразходват публични средства“, каза още Попов. Той подчерта, че тази промяна не е необходима, защото и сега в текстовете на закона за обществените поръчки има възможност при форсмажорни обстоятелства да се мине по бърза процедура.

Атанас Костадинов: Не искаме да оставим държавата на тарикатите

„Ние не искаме да оставим държавата на тарикатите“, категорично заяви народният представител от левицата Атанас Костадинов. „Имайки предвид казуса с НДК, Хасково, аферата ЧЕЗ, идва време и то е наближило, когато ще трябва да застанем от двете страни на една линия. На линията няма да застанем от ляво или дясно – няма да е политическа. Това ще бъде линията, на която всеки ще избере да застане – дали да оставим държавата на гражданите или на тарикатите. С тази промяна в закона няма да бъдем с ГЕРБ от една страна на линията“, каза още той.

Явор Божанков: Ако на управляващите им пречат обществените поръчки, да си оформят законодателство по свой образ и подобие

„Защо на хората са им нужни нагласени обществени поръчки с предизвестен победител? Защо управляващите директно да не си избират фирмите? Ако им пречат обществените поръчки и правовият ред, да оформят законодателството по своя образ и подобие, а в крайна сметка българските граждани ще оценят това по достойнство“, коментира народният представител от ПГ на „БСП за България“ Явор Божанков.