Жельо Бойчев: „Инерком” на Гинка с безсрочен договор за най-апетитните имоти на Софийската митрополия

Мар 22, 2018 Новини БСП в медиите 0 1304

Как на дружество, в процедура по отнемане на лиценз, му се прави оценка и как се купува?

„В комисията за продажбата на ЧЕЗ бе предоставен предварителният договор между Патриаршията и „Инерком”, като при нас постъпиха и сигнали от разследващи журналисти. В него пише, че се отдават сгради на Софийската митрополия, в центъра на София, под наем за 10 години, като след това автоматично се продължава за още 4 пъти по толкова и ако няма претенции, остава безсрочен.” Това заяви зам.-председателят на „БСП за България” и председател на комисията за продажбата на ЧЕЗ Жельо Бойчев по БТВ. Той обясни, че днес ще бъдат изпратени писма и на регулатора, за да се установи- дали има  нарушения, има ли издадени наказателни постановления. „От 2014 г. eдното от дружествата лицензиант- ЧЕЗ е с процедура за отнемане на лиценз. Интересно е как се прави оценка и как се купува дружество в процедура по отнемане на лиценз?”, попита Бойчев и допълни, че тази процедура не е приключила.

Разузнаването да каже как се финансира сделката за ЧЕЗ

„Следващият вторник ще има въпроси към външното и финансовото разузнаване по повод финансирането на сделката. Още повече, че и премиерът беше казал, че имало руско, грузинско финансиране. Сега институциите трябва да дадат информация доколко финансирането е проблем за националната ни сигурност”, посочи председателят на комисията за ЧЕЗ и допълни, че има искане за изслушване на Гинка Върбакова от двата синдиката.

 Бойко Борисов от самото начало си променяше мнението – от нищо не знаещ, до човек, който казва, че държавата влиза в сделката с ЧЕЗ

 „Ако министър-председателят и правителството си бяха на мястото, нямаше да има нужда и от комисията за ЧЕЗ. Министър-председателят, от самото начало, на 24 часа, си променя мнението – от нищо не знаещ до човек, който казва, че държавата влиза в сделката”, каза председателят на комисията. Той допълни, че дейността на ЧЕЗ е извършена на територията на България и се регулира от държавата ни, от българските институции, от българските регулатори, а някои искат да прехвърлят отговорността на чешката държава, поради което се стигна почти до международен скандал. „Ще поканим и министър-председателят да каже- как и по какъв начин държавата ще участва в сделката и какво доведе до промяна на мнението на правителството”, каза също Бойчев.