Момчил Неков: За българския бизнес е важно да запази икономическата връзка с Великобритания

Необходимо е в кратки срокове да се постигне споразумение между ЕС и Обединеното кралство след Брекзит

„Брекзит ще донесе промяна в Европейския съюз както за гражданите, така и за бизнеса. За нас българите, както и за всички европейци, е важно в кратки срокове да се постигне споразумение, което да гарантира правата на гражданите, за да могат всички тези стотици хиляди европейци да живеят без притеснения за бъдещето си.” Това заяви евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Момчил Неков на пленарната сесия в Стасбург по време на обсъждането на отношенията между ЕС и Обединеното кралство. По думите му за последното десетилетие стокообменът между Великобритания и България се е удвоил до 1,2 милиарда евро на годишна база. „Без споразумение след Брекзит, българският износ за Обединеното кралство, равняващ се на 500 милиона евро, е застрашен. В наш интерес е тази икономическа връзка да се запази поне на днешните нива“, заяви Неков.

„Сигурен съм, че и другите страни поглеждат с притеснение върху развитието на търговските и политическите отношения с Великобритания“, допълни евродепутатът и допълни, че трябва да се изостави езикът на политическите обвинения и да погледнем прагматично на бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство.

Днес Европейският парламент прие резолюция, излагаща възможната рамка на бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство след Брекзит.

Взимайки предвид червените линии, обявени от британското правителство, едно споразумение за асоцииране може да предостави подходяща рамка за бъдещите отношения между страната и ЕС. Това се казва в резолюцията, приета с 544 гласа „за“, 110 гласа „против“ и 51 гласа „въздържал се“. Отношенията могат да бъдат базирани на четири основи - търговия и икономически отношения, вътрешна сигурност, сътрудничество във външната политика и отбраната, тематично сътрудничество, например в сферата на трансгранични научни и иновационни проекти.