Иван Иванов: Много сериозно настояваме Черноморският регион да остане встрани от всякакви конфликти

14.03.2018 г.

„Стратегията за национална сигурност има не малко слабости. Черноморският регион и европейската кохезионна политика са изключително важни и не трябва да бъдат оставяни на заден план. Много сериозно настояваме Черноморският регион да остане встрани от всякакви конфликти“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Иван Иванов от парламентарната трибуна. Той подчерта, че в региона се провеждат учения и имаме добро партньорство със страните членки на НАТО. „Предлагаме Черноморският регион да не се милитаризира и допуска условия за конфликти в него. Това наше предложение не се приема от управляващите“, допълни Иванов. „Отхвърляйки подобен текст, навежда на мисълта, че съмненията ни за провеждане на военни формирования, които да увеличат възможността за конфликти на територията на Черноморския регион, са доста основателни“, коментира народният представител. Той припомни публично заявеното желание на премиера Борисов в региона да е спокойно и да плуват лодки и платноходки.

Иванов подчерта, че Великобритания напуска ЕС, а към днешна дата няма подход как ще бъде заместена нейната вноска. „Поставя се под въпрос- дали ще продължи кохезионната политика, а тя определя не малка част от БВП на страната, т.нар. еврофондове. Ако те в един момент спрат, това ще се отрази на стабилността на страната. Защо този текст също отпада? Нали приоритет на правителството на ГЕРБ е да се работи именно в тази посока – да продължат еврофондовете?“, попита депутатът от левицата.

Петър Витанов: Актуализираната стратегия е остаряла още преди да бъде приета

„Актуализираната стратегия е остаряла още преди да бъде приета“, категоричен е народният представител от левицата Петър Витанов. По неговите думи никъде в стратегията не е отчетено задълбочаващото социално неравенство, като заплаха за социалната сигурност, която е част от системата на националната сигурност. „Не е поставено за цел и неговото преодоляване. Сред заплахите трябва да се добавят и некачественото образование, и бедността. Липсват и последиците от задълбочаващата се демографска криза“, допълни той. Според него сериозен недостатък е, че в проекта не са посочени националните цели в областта на отбраната, които трябва да се постигнат през следващия период.

Славчо Велков: Политики за сигурност трябва да са и екологичната, етнорелигиозната и демографската сигурност

Според народния представител от „БСП за България“ Славчо Велков  в политиките за сигурност трябва да намерят място екологичната сигурност, етнорелигиозната сигурност, заедно с демографската. „Само след 10 години ние ще се изправим пред проблеми от етнорелигиозен и демографски характер, като едните ще произтичат от другите. Плътни етноси, като маси, в рамките на 2-3 млн. ще бъдат факт след следващите 10-15 години и не може да не се залага в стратегията. Комуникационната сигурност също, във връзка с киберсигурността“, каза още Велков. По неговите думи за дипломатическата сигурност управляващите никъде не говорят в стратегията. „Не можем непрекъснато да кърпим някакви документи. От тях никой досега не проработи. Имаме нужда от нова стратегия“, категоричен е Славчо Велков.