Момчил Неков: Няма да има Европа на две скорости, когато няма и държави на две скорости

В моята страна продължаваме да виждаме несправедливости и разширяваща се ножица между столицата и почти всички останали региони и градове

„Няма да има Европа на две скорости, когато няма и държави на две скорости“. Това заяви евродепутатът от групата на Социалистите и демократите Момчил Неков на пленарната сесия в Стасбург по време на обсъждане на доклада за изоставащите региони в ЕС. По думите му регионите с нисък растеж или ниски доходи не трябва да бъдат възприемани като бреме нито за държавите членки, нито за ЕС. „Напротив. Политиката на сближаване има много важна роля в даването, именно на тези региони и техните граждани, на възможност да станат по-конкурентоспособни и по-проспериращи, от което ще спечелят всички. Поради тази причина, силно вярвам, че Политиката на сближаване трябва да се запази в сегашния формат и със сегашния бюджет в новата Многогодишна финансова рамка”, обясни той. 

„В моята страна продължаваме да виждаме несправедливости и разширяваща се ножица между столицата и почти всички останали региони и градове. За целта е необходимо държавата да застане зад хората в тези региони, като стане гарант и стимулатор за ниско-лихвени кредити и инвестиции в регионите. Инвестициите в цифрова инфраструктура са инвестиции в бъдещето и новите възможности. Макар тези региони да са изпуснали своеобразен индустриален бум, селата и селските райони могат с малко инвестиции да станат живи центрове за сектор „Информационни технологии“, допълни Неков.