На повече от сто места в страната се събират подписи в подкрепа на президента

Мар 29, 2010 Новини БСП 0 1440

На повече от сто места в страната се събират подписи в подкрепа на президента Георги Първанов срещу искането за неговото отстраняване

На повече от сто места в страната се събират подписи в подкрепа на президента Георги Първанов срещу искането за неговото отстраняване. Целта е подписката да продължи с месеци, до евентуалното произнасяне на Конституционния съд и да има национално представителство. Това каза депутатът от ПГ на Коалиция за България Антон Кутев.

„Ние гражданите на Република България смятаме, че законовите основания за исканата процедура са неоснователни и че това ще бъде потвърдено от Конституционния съд", категорични са от Инициативния комитет от София. Те определят като необуздани опитите на управляващото мнозинство на ГЕРБ, Атака и Синята коалиция да монополизира цялата политическа власт в страната, нарушавайки правомощията, които Конституцията на България им дава. Гражданите, подкрепили подписката, напомнят, че политическата власт се придобива само чрез избори, а България има законно избран президент. За него са гласували мажоритарно повече български граждани, отколкото за трите управляващи политически сили заедно на последните избори. От инициативния комитет са уверени, че процедурата по отстраняване ще претърпи юридически и обществен провал. Те изразяват своето опасение, че политическата нестабилност, към която ГЕРБ водят страната, ще струва прекалено скъпо на всички нас. „Няма да допуснем некомпетентността и политическия авантюризъм да завлекат България до блатото на диктатурата на посредствеността", заявяват от Инициативния комитет.

Антон Кутев съобщи, че към 15.00 часа днес в Хасково има събрани над 1000 подписа в подкрепа на президента, толкова граждани са се подписали и във Враца. Във Видин са събрани 1500 подписа, а в Монтана - 1100. Събират се активно подписи в Кърджали, Бургас, Ямбол. „Целта не е да направим една единна подписка, защото включително и текстът на повечето места хората си го определят сами. Като цяло обаче логиката е една и съща. Това е подписка в подкрепа на президента", обясни Кутев. По думите му много подписки по места били започнати преди инициативата да бъде подета официално. В Габрово например подписката била събрана още преди събота тази седмица.