Антон Кутев: Как при всички възможности, които има България, от водещи в света, сме последни на олимпиадата?

9.03.2018

„Как се получава така, че при всички възможности, които България има, да стигнем до ситуация, в която години наред имаме нулеви резултати от олимпиадата? От една от водещите нации в спорта, в света, се превърнахме в една от последните“. Това попита зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев по време на парламентарния контрол към министъра на спорта Красен Кралев. Той подчерта, че в наскоро приключилите олимпийски игри България не взе нито един медал. „Това не се случва за първи път. Тенденциите и в зимните, и в летните олимпийски игри са едни и същи“, допълни той. Като пример посочи- Москва през 1980 година, където имаме 40 медала и сме на трето място в света. „През 1976 година сме 7-ми в света. На  последните олимпийски игри вече сме на 65 място“, подчерта Кутев.

Народният представител подчерта, че имаме няколко много силни зимни курорти. „Условията за тренировки и развитието на тези спортове е въпрос на държавна политика“, посочи той. По неговите думи по време на последните три олимпийски игри управлява ГЕРБ. „Този резултат не е само от последните 9-10 години, но какви са политиките, които министерството ще предприеме оттук-нататък, за да можем на следващите игри да имаме различни резултати от тези?“, попита той и припомни, че министър Кралев е втори мандат и би трябвало вече да носи отговорност.

Кутев подчерта, че имаме добри условия за зимни спортове. Пример за една от олимпийските дисциплини е ски-бягане. „За него дори не трябва голяма инвестиция. Не е необходима само инфраструктура. Има и други неща, които трябва да се направят“, категоричен е той. Антон Кутев припомни, че преди е имало масов спорт и всички деца са тренирали. „Това е нещо, което не се случва в момента. Ролята на държавата е от ключово значение за няколко области в живота на хората – енергетика, инфраструктура, но и спорта“, каза още зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“.