Драгомир Стойнев: ЧЕЗ трябва да бъде изцяло под контрола на държавата

Мар 09, 2018 Новини БСП в медиите 0 1080

09.03.2018

„ЧЕЗ трябва да бъде изцяло под контрола на държавата и това е ясната позиция на БСП. Или държавата влиза сама, без партньор, или въобще не влиза. Тук не говорим за национализация, а държавата, изцяло на пазарен принцип, да се съревновава и да придобие дадено ЕРП. Няма нищо лошо в това”. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Драгомир Стойнев пред Нова тв.  Той попита- как по времето, в което е бил министър, да поиска да се купи дадено предприятие, при положение, че то не се продава.

„Гинка Върбакова представлява държавата в Чехия и преговаря с чешка държавна компания за това- дали българската държава може да се включи в сделката, при положение, че тя, по информация от чешките медии,   е  подписала клауза, с която се задължава да подпомага ЧЕЗ в арбитража срещу България. Българин да работи срещу собствената си държава и в същото време да преговаря от нейно име, това е пълен хаос”, категоричен бе Стойнев. Той заяви, че не можем все повече да затъваме в този скандал. „Първо министър-председателят не знаеше за сделката, след това беше информиран от премиера Бабиш, после не беше, след това е получено писмо от зам.-министъра на финансите на Чехия, той обаче отрича. Какво се случва в държавата, кой не казва истината?”, попита народният представител.  

„Когато ГЕРБ искат да разсекетяваме стенограмите на президента, е добре да се разсекретят и тези- за разговорите с чешкия премиер Бабиш и Гинка Върбакова”, заяви още Драгомир Стойнев . Той бе категоричен, че заради правителството влизаме от скандал в скандал, какъвто е и скандалът с Валери Симеонов. „Такъв изказ от вицепремиер е недопустим. Може ли вицепремиерът да заплашва журналисти и да прави международни скандали”, възмути се той.  Стойнев заяви, че в момент, в който сме европредседател, всичките ни приоритети падат и навсякъде цари хаос. Той попита- има ли смисъл правителство все още да стои и да управлява страната.  „Недопустимо е, обаче и да ни се внушава отвън, независимо дали е от Русия, САЩ или Брюксел, как да почитаме жертвите в Руско-турската Освободителна война”, категоричен бе Драгомир Стойнев.