Народното събрание насажда политическа конфронтация

Мар 28, 2010 Новини БСП в медиите 0 1843

Председателят на НС на БСП Сергей Станишев в предаването „Неделя 150" на БНР:   Водещ: Добър ден на лидера на БСП Сергей Станишев

Председателят на НС на БСП Сергей Станишев в предаването „Неделя 150" на БНР:

 

Водещ: Добър ден на лидера на БСП Сергей Станишев.
Сергей Станишев: Добър ден.
Водещ: Господин Станишев, празник е, наистина. Не ви подсещам да честитите, а направо ...
Сергей Станишев: Нямаше да забравя.
Водещ: ... да хващаме бика за рогата. Другата седмица е страстна, включително и в Народното събрание. Дискусия за импийчмънт. Мартин Димитров сега предложи да се изслуша и премиерът. И след това ваканция, пак ваканция за вас, депутатите имам предвид. Как оценявате, кратко, работата на това Народно събрание, след като ще излиза във ваканция и как гледате на следващата седмица - сряда, и не само сряда?
Сергей Станишев: Първо, честита Цветница на всички, които носят цветни имена.
Водещ: Да им е честито.
Сергей Станишев: Здраве и успехи. Що се отнася до Народното събрание и процедурата за импийчмънт, тя е доста характерна за стила на работа на това Народно събрание. Докато страната се тресе от задълбочаваща се икономическа и социална криза и хората се вълнуват от това как да свържат двата края, какви ще бъдат доходите им, утре ще имат ли работа, Народното събрание насажда политическа конфронтация и работи на парче. Това е общият извод за работата на Народното събрание.
Водещ: Работи на парче, така ли?
Сергей Станишев: Да, работи на парче, без система. Да ви дам примера с прословутия Закон за ГМО. Три месеца тресяха обществото от страх, че ще допуснат ГМО в България и само в резултат на натиска и на опозицията, и на гражданското общество, екологичните организации, в последния момента се отказаха и върнаха старото положение. Слава Богу. Това говори за липса на приоритети, липса на политика. Но има и други неща. Защото в това Народно събрание се налага една тенденция на постоянно противопоставяне, политическа конфронтация и това е много характерно и за процедурата за импийчмънт, за която всички юристи знаят, че няма правно основание, и която, когато погледнах мотивите, са изтъкани от политика, при това, бих казал, агресивно нагла политика и това личи. Защото президентът се обвинява, всъщност, затова ,че атакува правителството, че заема политическа позиция и атакува символа на това правителство, г-н Симеон Дянков. Между другото, интересна символика има в това, че точно в сряда ще се гледа процедурата на импийчмънт.
Водещ: Защо? Към Библията ли нещо ...?
Сергей Станишев: Нали е страстната седмица. Сряда е денят, в който Юда за 30 сребърника продава Христос. Така, че всеки може да си направи своите асоциации за тези 162-ма народни представители.
Водещ: Познавам Библията, но все пак не разбирам кой кого предава сега точно? Другата седмица.
Сергей Станишев: Предават демокрацията в много отношения тези хора. Защото, аз предполагам, че огромна част от тях разбират, че мотивите нямат нищо общо с правото и с конституцията, а го правят по политическа поръчка. Мисля, че това е видимо.
Водещ: Готови ли сте за сряда?
Сергей Станишев: Ние, разбира се, сме готови. Заявили сме нееднократно нашата позиция. Ще участваме активно в тези безумни поредни дебати. В т. ч. БСП ще подкрепи инициативи на гражданите за подписка срещу тази инициатива, в подкрепа на президента.
Водещ: Споменавате, имаше инициатива от Кърджали.
Сергей Станишев: Да. Не само от Кърджали. И в Кърджали, и в Ловеч, и в Плевен, съм сигурен, че тези подписки ще вървят все по-интензивно следващия месец докато продължават да оказват политически натиск върху Конституционния съд. Защото упорито чувам такива неща. Има и още други характеристики за работата на този парламент.
Водещ: Кажете ги.
Сергей Станишев: Доколкото разбирам вчера възникна един много скандален случай във връзка със Закона за наркотичните вещества и прекурсорите.
Водещ: Това в Държавен вестник, което излезе.
Сергей Станишев: Да, в Държавен вестник. Оказва се, че по нечие разпореждане, а това може да стане, вероятно, по разпореждане на председателя на парламента, без да бъде подписан от президента указът, едни промени се нанасят промени в Държавния вестник и се публикуват променени текстове. А това е достатъчно важен закон. И възниква въпрос за две неща. Първо, как работи парламентът, действително? Спазват ли се законите, процедурите или се лъже?
Водещ: Няма указ на президента, така ли?
Сергей Станишев: Публикувани са текстове, които не са подписани от президента. Ако се лъже за това по отношение на закони, които излизат, то какво остава да говорим за всеки други въпрос. Ако това произтича от Народното събрание, какъв авторитет очакваме за институцията? И не случайно за последните месеци има рязък спад на доверието на хората към този парламент. И няма как да няма спад, защото виждат, че се работи по политическа поръчка, по указание. Там няма истински дискусии. Всеки опит на опозицията да предложи нещо се отхвърля, априори. И се отхвърля и контролът в парламента. Миналата седмица бяха зададени 19 въпроса към правителството във връзка с антикризисните им мерки, които се коментират в цялото общество. 13 бяха отхвърлени, а 3 отложени за след 2-3 седмици, за втората половина на април. Това е смешно. Просто там се бяга от дискусия, която вълнува хората. Хората искат да знаят в крайна сметка ще им увеличават ли здравните вноски, ще вдигат ли ДДС, ще намаляват ли доходи на държавни служители, на полицаите ...
Водещ: БСП иска ли дискусия в пленарна зала с участието на премиера?
Сергей Станишев: БСП няколко пъти поиска такава дискусия, в т. ч. с процедура и предложения и всеки път беше отхвърлена. И сега сме събрали подписи да искаме изслушване за пореден път на премиера и ...
Водещ: Внесли ли сте подписите в документацията?
Сергей Станишев: Мисля, че са внесени. Но аз нямам особени илюзии за мнозинство. Нарушават правилата на парламента, когато си поискат, и както си поискат.
Водещ: За публикацията в Държавен вестник, какво очаквате? Чакате, може би, председателят на Народното събрание Цецка Цачева да отговори, така ли?
Сергей Станишев: Аз чакам разяснения. Ако това, което чета в медиите е факт, това не се е случвало в историята на съвременния български парламентаризъм. Това е нарушение на закона.
Водещ: Добре, да бързаме... Очаква се с други думи от вас отговор от председателя на НС Цецка Цачева.
Сергей Станишев: Най-малкото. Трябва да се разбере цялата истина.
Водещ: Мисля, че тя е упълномощена. Добре, споменахте, че икономическата, финансовата криза е преминала в социална. Е, то от социална до политическа може би не са много крачките.
Сергей Станишев: Не са много, още повече, политическата криза се създава, съзнателно се нагнетява от ГЕРБ и от техните партньори - „Атака" и Синята коалиция.
Водещ: Какво би означавало една политическа криза - избори?
Сергей Станишев: Вижте, импийчмънт на президент води директно към политическа криза, към противопоставяне на институции и тази криза върви в няколко посоки. Първо атаката срещу президента, мачкането на опозицията, мачкането на всеки, който се опита да изрази различно мнение, в това число и стремежа да се подчини съдебната система, с едни последователни действия, започвайки от ЗЕС, минавайки през премахването на Бюрото за контрол върху СРС, минавайки през категоризацията на много престъпления към по-тежки и с по-тежки наказания и стигайки до безумния НПК, промените, които бяха приети, в които всеки един човек, вие в това число и всеки гражданин може да бъде осъден на основата на анонимен донос и на СРС. Как ви изглежда това от европейска гледна точка?
Водещ: Надявам се, че скоро време това няма да стане.
Сергей Станишев: Някой разбойник, който има проблеми с правосъдието, му казват - ако ти напишеш донос срещу Величко Конакчиев и му звъннеш един телефон...
Водещ: Вие сега подстрекавате ли?
Сергей Станишев: Моля? Не, само ви описвам една възможно ситуация.
Водещ: Давате идея.
Сергей Станишев: И му звъннеш един телефон, в който му кажеш, а ние ще те запишем - преведох или донесох стоте хиляди или двестата хиляди, за които говорихме, вие сте готов, сготвен.
Водещ: Колко последно? Сготвен, добре.
Сергей Станишев: Сготвен, да. И това може да се случи на всеки.
Водещ: Надявам се, че все пак на някои слушатели ще липсвам в резултат на това, което вие...
Сергей Станишев: Надявам се да не се случи. Но просто ви приканвам да се замислите.
Водещ: Надявате се. Добре. Кратко сега каква е истината за 2 милиарда 165 милиона лева неразплатени договори според вас? И за резерва на държавата?
Сергей Станишев: Истината първо е, че имаме 8 месеца пропуснато време, нищонеправене в областта на антикризисната политика на държавата и резултатите са налице, защото всичко беше подчинено в работата на това правителство на фискалния баланс, на бюджетния баланс. Заради това не плащаха на фирмите и създадоха верижна задлъжнялост в икономиката, което стегнира, хората се уволняват, по 1300 българи се редят сега на опашка пред бюрата на труд, на ден нови хора и създават действително много тежка социална криза вече. Аз понеже чух премиерът как се оплаква за пореден път от тежкото наследство, това означава едно - или че 8 месеца абсолютно не са знаели какво правят, какво е състоянието на икономиката и са заблуждавали в това число и ЕС за бюджетните баланси за миналата година, или просто не са наясно какво се случва, защото аз бих ви предложил да направите сравнение с факти. Гърция е в следното състояние...
Водещ: Кажете и за примерите България - Гърция.
Сергей Станишев: Гърция е в следното състояние - когато дойде новото правителство на ПАСОК, какво завари - 120% дълг, държавен, от БВП. В България оставихме държавен дълг от 14% от БВП. Един от най-ниските в ЕС и това е факт. Между другото предсрочно погасихме 2 милиарда от задълженията, което облекчи и сегашното правителство с 2 милиарда, с неплащането на 2 милиарда. Ако не го бяхме направили, щеше да има фискален резерв не 8 милиарда и 200 милиона, както оставихме, а над 10 милиарда лева. Това е факт. Второ, какъв е бюджетният баланс? Гърция за миналата година има - 13% бюджетен дефицит. България - 0.7% бюджетен дефицит.
Водещ: Разликата е ясна.
Сергей Станишев: Най-ниският в ЕС. И премиерът се хвалеше с това преди само 3-4 месеца. Подчертаваше този успех на страната. Но бюджетът не е самоцел. Бюджетът не храни хората. Бюджетът е инструмент, чрез който държавата в условия на криза, особено трябва да изпълнява своите задължения в социалната област, да подкрепи тези, които са най-уязвими, и това не се прави, защото се забавят плащания за социално слаби, за хора с увреждания, за здравеопазването и наред с това държавата трябва чрез бюджета, чрез инвестиционна програма да подкрепя реалната икономика. Най-малкото, което е по закон, задължение да разплаща по договори, които са изпълнени. А тези 2 милиарда са в голяма степен...
Водещ: Неразплатени договори.
Сергей Станишев: Не, не, не. Вижте, аз първо не съм видял за какво става дума, защото се хвърлят в пространството едни цифри, които стряскат хората, но това, което е казвано например, за Министерство на отбраната, за 600 милиона, ми звучи като абсурд, сключени договори. Ако се визират договори, сключени още през 2004, 2005, които са дългосрочни, по които има годишни вноски, то така всичко може да се направи и естествено трябва да се плаща, това са и международни договори за превъоръжаване на армията. Има договори, доколкото знам, в регионалното развитие, но там няма изпълнени дейности и един договор се плаща когато има дейности, а те се стартират когато има пари, и основният проблем, до който докара това правителство сега чрез неправене нищо и подчинява всичко само на бюджетни баланси, един счетоводителски подход е това, че всъщност не могат да съберат и приходи вече. Министър Дянков, стълбът и символът на това правителство обещаваше - ще имаме 2 милиарда лева допълнителни приходи от „Митници" и НАП. Така ли беше? Къде са тези 2 милиарда?
Водещ: Предполагам, че ще ни гостува в едно недалечно бъдеще.
Сергей Станишев: Къде са тези 2 милиарда и за първите два месеца само дупката в бюджета е около 1 милиард и 300 с тенденция към разширяване на тази дупка. Убивайки реалната икономика, стопирайки я, води до масова безработица, до обедняване и до това, че не могат да изпълнят своята основна цел -  пълнене на бюджета, реално погледнато. Затова сега действително опира не толкова до антикризисни, колкото до спасителни мерки за икономиката и за хората, но за да се постигне това, трябва да е ясно първо - кой носи отговорност за сегашното състояние, защото антикризисният план на правителството, приет на 1 октомври миналата година, изтича на 27 април и по думите на правителството в резултат от неговото прилагане трябваше вече да сме излезли от кризата към края на април. Хайде да видим първо...
Водещ: От 1 юли беше казал Симеон Дянков. Добре. Едно изречение за доклада анти-Станишев.
Сергей Станишев: Срокът на плана е 27 април.
Водещ: Едно изречение за доклада анти-Станишев.
Сергей Станишев: Четох го с...
Водещ: Интерес.
Сергей Станишев: ... интерес.
Водещ: Добре.
Сергей Станишев: Това бих казал е един такъв публицистичен пасквил, не особено качествен, събран от медийни публикации. Това, което беше най-интересно за мен, разбира се, са първите 20-40 страници, където става дума за икономическата политика, която е водило предишното правителство, и там се хвърлят обвинения, че е била неразумна, че е имало много харчове. По време на криза, първо, всички държави, всички правителства харчат, за да подкрепят икономиката и аз не съжалявам, че сме подкрепили българските земеделски производители с 211 милиона лева, по време на криза допълнително средства държавна субсидия, аз не съжалявам, че сме давали пари за строителство на социални заведения, детски градини, висши училища и много други неща.
Водещ: Сигурно ще има дискусия в пленарна зала за този доклад. Не знам кога.
Сергей Станишев: Да, разбира се, очаквам забавна дискусия. Също така понеже се твърди, че в края на 2008 година сме похарчили неразумно много пари, искам да припомня следните факти - 2008 година е годината с най-нисък дял от държавни харчове изобщо за последните 10-15 години. 38% от БВП. Тази година това дясно правителство харчи 42% през бюджета.
Водещ: Добре, говорихме на тази тема...
Сергей Станишев: 4% повече и тогава имаше и бюджетен излишък от 3%, това, което беше събрано като приходи над този бюджетен излишък от 3%, с него правителството влезе в НС с програма от 1 милиард и 200 милиона лева за това как да бъдат похарчени и НС го одобри - в това число за коледни надбавки, в това число за подпомагане...
Водещ: Така е, да.
Сергей Станишев: ... през есента на хората за отопление. В това число за инвестиции за БАН. В това число за висшето образование.
Водещ: Така е. Добре. Благодаря ви. Това ще има продължение сигурно, както казахте преди малко, в НС.
Сергей Станишев: Със сигурност.
Водещ: Благодаря. Сергей Станишев, лидерът на БСП