Георги Свиленски: Премиерът излъга и затова хората излизат на протести

БСП иска правителството да си тръгне

„Страшното е, че приемиерът излъга за ЧЕЗ и българския народ, и нас политиците- затова хората ще протестират. Не смятам, че тези, които искат да протестират, са гадове. Нека премиерът да каже- кои са гадовете, за които той самият говори”. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Георги Свиленски по БНТ. Той бе категоричен, че след всичко случващо се в държавата, БСП иска правителството да си тръгне. Георги Свиленски подчерта, че най-важно за една политическа сила е да бъде последователна. „По темата за ЧЕЗ, БСП винаги е била последователна, включително и с внасянето на сигнала в прокуратурата, както и бяхме обявили”, каза социалистът. По думите му приватизацията на ЕРП-тата се е случила през 2003-2004 г., когато БСП не е участвала в управлението на държавата и е била против приватизацията им. „И през всичките тези години не сме подкрепяли тяхната приватизация”, подчерта той.

През 2004 г. се продават 67% от ЕРП, когато е приета и стратегия за приватизация, в която ясно се казва, че 67% се приватизират, като 33% остават собственост на държавата, за да може тя да има представител в тях и да знае какво се случва с дружествата. „Ако държавата имаше участие, можеше да се провери какво се случва със сделката и откъде са капиталите на купувача, а не да се стига до прокуратурата”, подчерта Свиленски и обясни, че знае поне 4, 5 държави, в които собствеността на такива дружества е 100% държавна.

Защо правителството на Борисов продаде 33% от ЧЕЗ за 40 млн. лв., а сега ще ги купува 3-4 пъти по-скъпо?

„Защо правителството на Борисов продаде 33% от ЧЕЗ за 40 млн. лв., а сега ще ги купи за над 100 млн. евро или 3- 4 пъти по-скъпо?” попита Свиленски и обясни, че и заради това БСП е внесла сигнал до прокуратурата, за да се провери приватизацията на тези 33% от дружеството- нарушена ли е стратегията, защо е продавал премиерът и на каква цена, както и да се провери произходът на парите, с които ще се финансира сделката.