Корнелия Нинова: Държавата е лош стопанин, когато я управлява мафията

Мар 04, 2018 Новини БСП в медиите 0 1478

Правителството трябва да гарантира националната сигурност

„Правителството трябва да гарантира националната сигурност. Който купи ЧЕЗ, да не зависи от него дали някой ден няма да бъде изключена мрежата. Някой трябва да понесе и политическа, и друга отговорност, ако се налага“. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в сутрешния блок на БНТ. „Държавата е лош стопанин, но когато се управлява от мафията. Когато се управлява от държавници, не е лош стопанин“, подчерта тя. Нинова попита как може във Франция, Белгия, Унгария услугата, която ЧЕЗ предоставя, да е държавна, да се управлява добре и да печели. „При нас не може, защото този, който е начело на държавата, нещо бърка“, коментира председателят на БСП. Тя подчерта, че дори в Европа тенденцията е да се връща държавното участие и тя да има роля в ключови сектори. „Ние искаме това от много време“, припомни Нинова.

Председателят на левицата заяви, че тази седмица цялата сделка ще бъде дадена на прокуратурата. „Това е част от прегледа на прехода. Не може в държавата ни постоянно да се случват грабежи и несигурност и никой да не носи отговорност“, подчерта тя. Според нея проблемът е заровен в миналото при онази продажба на 33% остатъчен дял на ЕРП-тата. „Първата продажба е по времето на правителството на Сакскобургготски през 2004 г. на 67%. В договора пише, че се запазват 33%, за да може държавата да участва в управителните органи, вземането на решения. Задължават купувача ЧЕЗ тогава да информира за всяко действие държавата и всяка година да дава отчети“, обясни Нинова. По нейните думи има забрана да се продава на офшорни компании, а сега имаме кредити от такива компании. „Има и редица други ограничения, които гарантират държавния интерес. Когато 33% са били все още държавни, държавата е получава дивидент – 40-45 млн. лв. годишно. Продажбата на тези 33% от Бойко Борисов анулира всички тези условия“, уточни тя.

Корнелия Нинова посочи, че някой купува една трета от преносната мрежа на България, което е въпрос на национална сигурност, някой ще контролира през сметките за ток живота на 3 млн. българите, а няма много информация кой е този, кой финансира сделката, как ще се връщат тези пари и дали няма да се връщат през увеличение на сметките за ток. „Ако някой се е съмнявал дали ГЕРБ стоят зад Гинка Върбакова, след комисията в парламента разбраха истината. Тя произнесе политическа реч, в която напада председателя на опозиционната партия и президента на държавата. Тази реч е написана и повтаря пресконференция на ГЕРБ от преди три дни“, каза още Нинова.

Според председателя на БСП скандалът ще се разраства по международна линия. „Чешкият премиер обвини българския в лъжа. Когато си председател на Съвета на ЕС това е голям проблем за Борисов. Премиерът и правителството ни изложиха пред Европа и поставиха международен проблем. Поставиха държавата на колене пред едно лице и волята й какво ще реши за нейния договор“, коментира Нинова. Тя изрази опасение, че при този скандал банките ще се оттеглят от сделката. Нинова е на мнение, че тази защита, в която се хвърли ГЕРБ към Гинка, показва, че те стоят зад нея и са знаели за сделката. Това показва и доклад на ДАНС, които са информирали МС още през септември.

Корнелия Нинова подчерта, че политическото семейство на Борисов управлява в Европа и той може да разчита на подкрепа, но въпреки това неговите най-големи приятели, като Германия, Австрия и други ни отрязаха за Еврозоната и Шенген, защото сме корумпирани. „Най-неприятно прозвуча мнението на Юнкер за Западните Балкани. Той каза не на интеграцията на Западните Балкани в Европа. Евентуално след 2025 година. Откакто е започнало председателството, няма седмица без корупционен скандал“, подчерта Корнелия Нинова.