Правителството ще търси механизми за компенсиране на тези, които са засегнати най-силно от газовата кризата, а именно българския бизнес и българските граждани

  Българската страна, съвместно с останалите засегнати от газовата криза държави, ще положи усилия за получаване на законови компенсации

 

Българската страна, съвместно с останалите засегнати от газовата криза държави, ще положи усилия за получаване на законови компенсации. Това заяви на пресконференция премиерът Сергей Станишев. По думите му кризисният щаб ще търси механизми за компенсиране на тези, които са засегнати най-силно от кризата, а именно българския бизнес и българските граждани.

Към топлофикациите премиерът отправи апел да гарантират, че българските граждани няма да бъдат ощетени в месечните си сметки от създалата се ситуация с по-ниското топлоподаване и то да бъде взето предвид при отчитането на услугата.

Станишев благодари специално на всички служители в сферата на енергетиката и в свързаните с нея сектори, които са работили денонощно за осигуряването на нуждите от гориво и за разрешаване на кризата. Той изрази специална благодарност и към Европейската комисия, която е демонстрирала солидарност и ангажираност с нас, и е предприела ефективни действия за справяне с кризата. Премиерът изрази своята признателност за личните усилия на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и премиера на Чехия и ротационен председател на ЕС Мирек Тополанек за усилията им за бързото разрешаване на кризата.

С действията си показахме, че българската държава може да действа и в кризисна ситуация и да взаимодейства със своите партньори и съседи, категоричен беше Станишев. Днес по негово нареждане министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров отмени ограничителния режим на ползването на газ в България. Така страната ни премина към нормално ползване на газ, нарушено от спора между Русия и Украйна, започнал на 6 януари.  Министър-председателят отбеляза, че в кризисната ситуация предприетите от правителството действия са били целенасочени, разумни и отговорни. Изпълнихме нашата най-важна цел – да осигурим всички социални системи в държавата, които продължиха да функционират с минимални затруднения, каза Станишев. Предотвратени бяха възможните аварии при производствата с непрекъснат цикъл на работа като им бяха подавани точно изчислени количества горива. Всичко това бе възможно, тъй като в газопреносната мрежа през последните 2 години бяха инвестирани близо 60 млн. лева, а в подземното хранилище в Чирен – 20 млн. лева.

Станишев подчерта, че усилията на правителството за осигуряване на алтернативи в доставките на газ не са спирали и няма да спрат като пример за това е българската подкрепа за проекта „Набуко”. Сигурен съм, че кризисната ситуация, която преживяхме, ще даде много силен политически стимул за ускоряването на работата по този проект, допълни той. Сред мерките за диверсификация, набелязани от кабинета, той открои работата за създаване на междусистемни връзки, за които от една година се водят преговори: с гръцката страна за осъществяване на връзката Комотини-Димитровград и с румънската компания „Трансгаз” – за връзките между българската и румънската газови системи. Предоставили сме списък от проекти, за които ще разчитаме на подкрепата на Европейския съюз, за да се подпомогне България в засилването на газовата й независимост, допълни министър-председателят.