Корнелия Нинова: Крият ли доклада на ДАНС за оградата?

Фев 20, 2018 Новини БСП 0 845

Цацаров да каже истината за оградата

"Докладът на ДАНС за оградата по границата е изпратен до Главна прокуратура и от една седмица искаме резултата от него, защото е по наш сигнал. Крият ли  доклада на ДАНС за оградата?“ Това попита председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията. Тя припомни, че на 6.12.2017 г. главният прокурор Сотир Цацаров е заявил в правната комисия на парламента, че има доклади на АДФИ и ДАНС, където е констатирано завишение на проектната стойност, в сравнение с пазарните действителни цени на оградата и има неосъществен контрол от възложителите. „Поискахме от главния прокурор, с официално писмо, да ни информира до къде е стигнала проверката, но нямаме отговор. Затова питаме главния прокурор- какво се случва и защо не ни се отговаря“, каза още тя. Нинова цитира изказването на Цацаров от 6.12.2017 г., в което заявява: „Предстои буквално, в рамките на седмица, наблюдаващият прокурор от специализираната прокуратура да вземе решения, на основата на тези данни, дали да образува наказателно производство“. Тя подчерта, че от тогава са минали шест седмици и попита дали той спазва собствените си срокове. „Това са парите на българите, които можеха да отидат за здраве, образование, доходи, а те са източени там – на оградата. Искаме истината за оградата от главния прокурор Сотир Цацаров“, категорична е Корнелия Нинова.

Според председателя на БСП действията на Елена Йончева и разкриването на една от най-големите корупционни схеми е причина за грубото и необосновано нападение  на Цветан Цветанов към нея, като я обвинява в извършване на престъпление: „Елена Йончева, най-близък съветник на президента Радев, с приближен до Цветан Василев са източвали КТБ“, цитира Нинова. „За това нещо- Цветанов ще понесе наказателна отговорност и ще обяснява в съда. Елена има пълната ни подкрепа, заставаме зад нея“, каза председателят на БСП.

Йончева към Цветанов: Ще търся правата си в съда

„За думите на Цветан Цветанов, че съм източвала КТБ, заявявам, че ще потърся своите права в съда.”  Това каза народният представител от „БСП за България” Елена Йончева по време на пресконференцията. Тя бе категорична, че Цветан Цветанов има опит в разпространяване на лъжи и клевети и поради тази причина Европейският съд по правата на човека е осъдил България над 6 пъти.

Настояваме прокуратурата да образува дело за строежа на оградата с Турция

„Вече десет дни настояваме прокуратурата да ни предостави доклада на ДАНС за оградата с Турция”, каза също Йончева и обясни, че оградата е завършена със завишена проектна стойност, в сравнение с пазарните цени. „Този доклад на ДАНС е разгромяващ. Настояваме прокуратурата да образува дело по случая”, каза Йончева и попита защо все още не е започнало разследване за тази огромна корупционна схема, за тази търговия с националната ни сигурност.