Предишното правителство работеше упорито за членството на България в ЕРМ-ІІ и Еврозоната

Мар 25, 2010 Новини БСП 0 1494

  Предишното правителство работеше упорито за членството на България в ЕРМ-ІІ и Еврозоната

 

Предишното правителство работеше упорито за членството на България в ЕРМ-ІІ и Еврозоната. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев след срещата си с еврокомисаря по икономическите и валутните въпроси Оли Рен. Пред еврокомисаря лидерът на БСП е подкрепил усилията в тази посока и на сегашното правителство. Г-н Рен подчерта, че както по време на присъединяването на България към ЕС, така и по отношение на ЕРМ-ІІ, той се придържа към един основен принцип. Всяка страна трябва да бъде оценявана на базата на нейните собствени заслуги, по едни и същи критерии, с едни и същи стандарти, а не да бъде наказвана, заради проблеми на друга страна.

На срещата Сергей Станишев информира Оли Рен за икономическата и финансова политика в България. „В продължение на предишните години провеждахме една разумна фискална политика, която доведе до натрупване на значителен фискален резерв", изтъкна лидерът на БСП. Той напомни, че към лятото на миналата година резервът е бил 8 млрд. и 200 млн. лева. „Той служеше като котва за стабилност на страната, на доходите на хората, на валутния борд", коментира Станишев. Лидерът на БСП изрази безпокойство, че превръщайки финансовата политика в самоцел, сега българското правителство не отчита нуждите на реалната икономика. Държавата, в името на най-ниския бюджетен дефицит в ЕС за 2009г., отказва по същество да плаща на реалните фирми, които са изпълнили проекти по държавна поръчка. Не връща и ДДС. По този начин се забавя още повече икономиката и нараства бързо безработицата, което пък от своя страна задълбочава допълнително кризата. „Това налага според мен сериозни промени във финансовата, икономическата и фискалната политика, защото действащият механизъм доведе до лоши резултати и това се признава вече от всички", заяви Станишев.

Лидерът на БСП обсъди с еврокомисаря икономическата ситуация в ЕС и  най-острия казус, свързан с Гърция. Според Станишев е много важно ЕС да се  ангажира с подкрепа за реформите, които се провеждат от правителството на Папандреу. „То получи едно действително тежко наследство - 13 % бюджетен дефицит и 120 % от БВП държавен дълг", изтъкна председателят на БСП.  По думите му ситуацията в Гърция е доста тежка и е важно реформите да бъдат подкрепени чрез ясни механизми на европейска солидарност. „Става дума за страна от Еврозоната и това влияе на ситуацията във всички страни", отбеляза Станишев.  Той беше категоричен, че България е заинтересувана южната й съседка да бъде финансово стабилна, защото един негативен сценарий би могъл да се отрази върху ситуацията в страната ни. 

Сергей Станишев изтъкна приноса на Оли Рен  в процеса на присъединяване на България към ЕС. „Той направи немалко за България, въпреки съпротивата на някои страни и политически среди, да стане член на ЕС от януари 2007г.", заяви председателят на БСП.

Станишев разговаря и с председателя на Европейската конфедерация на профсъюзите Джон Монкс. Според Монкс българското правителство трябва да продължи започнатите от предишния кабинет реформи в подкрепа на реалната икономика и борбата с безработицата. В противен случай е възможно задълбочаване на кризата. Двамата се обединиха около заключението, че икономическата и финансова криза се превръща в обща социална криза в ЕС.